Иванов: Няма да спасяваме Северозапада на парче

Ще има повече пари за общините, но и справедливо разпределени, казва Николай Иванов

Иванов: Няма да спасяваме Северозапада на парче | StandartNews.com

През уикенда премиерът Пламен Орешарски и соцлидерът Сергей Станишев се срещнаха с червени кметове във Враца. Местните управници предложиха някои свои идеи пред правителството и получиха уверения за по-добра чуваемост на техните проблеми. Доколко кметовете са зависими от централната власт и имат ли отражение партийните пристрастия? "Стандарт" потърси мнението на червения градоначалник на Враца Николай Иванов и избрания с бюлетината на ГЕРБ кмет на Пловдив Иван Тотев.

Ще има повече пари за общините, но и справедливо разпределени, казва
Николай Иванов

- Г-н Иванов, като кмет с опит - два мандата на малката община Криводол и сега на областен център, как оценявате срещата с премиера и половината от министрите с червените градоначалници?

- През тези два дни се проведе сериозна и задълбочена дискусия, в която успяхме да поставим всички проблеми. Убеден съм, че този път сме чути и предстоят по-добри дни за общините въпреки тежката социална и икономическа ситуация в страната. Ние сме наясно, че нашите предложения няма как да се решат светкавично вече. Но ще се вземат предвид и постепенно ще се вземат мерки по тях. Но най-важното е, че вече има кой да ни чуе, че има диалог между местната и централната власт. Спокойни сме, че имаме партньор, който да търси заедно с нас решението на проблемите. Надявам се, че на годишната среща на местните власти в Албена това ще проличи още по-категорично.
- Кои са най-острите проблеми, които поставихте и по които получихте разбиране, че ще бъдат разрешени?
- На първо място, получихме гаранции за една по-добра бюджетна среда през 2014-а за общините. На второ място, е поетият ангажимент да се дискутират много сериозно законите за управление на отпадъците, за публичните финанси и за обществените поръчки. Ако законът за управление на отпадъците остане непроменен, с тези ангажименти към общините това ще доведе до голямо увеличение на такса смет, но без от това да последва подобряване на качеството на услугата. Единственият ефект ще са само допълнителните разходи на гражданите. Законът за публичните финанси в този му вид пък на практика отнема свободата на общините да планират свободно своите бюджетни политики. А Законът за обществените поръчки сега дава възможността за безкрайно дълги обжалвания на процедурите, което демотивира общините, включително и в работата им по европейските проекти. С този закон искаме промяна и по отношение и на възможността на по-малките и средни фирми за достъп до обществени поръчки. Това ще даде и по-голям шанс на местните икономики. Изключително сме доволни също така и от започналия одит на наложените финансови корекции на общински проекти и смятаме, че това е едно справедливо действие.
- Голямата новина за вас и колегите ви от Видин и Монтана е планът на кабинета за съживяване на Северозапада. Тази преференциална финансираща програма обаче не означава, че над най-бедния край ще завали златен дъжд, без да положите усилия. Какви предизвикателства поставя тя пред вас?
- На първо място всички общини в Северозапада, заедно с областните управители и областните съвети за развитие, трябва да идентифицираме тези проблеми на Северозапада, които вече като приоритети и конкретни проекти да бъдат финансирани от тази специална програма и наистина да доведат до растеж. Това е една много тежка задача и предизвикателство пред местните власти, защото ако отново работим на парче, няма да стане.
- Вие сте имали и лични разговори с министър-председателя Пламен Орешарски, вицепремиерите Зинаида Златанова и Даниела Бобева, както и с финансовия министър Петър Чобанов, на икономиката Драгомир Стойнев и социалния Хасен Адемов. Какви ползи за Враца успяхте да договорите с тях?
- Най-тежкият проблем за Враца, освен типичната социално-икономическа картина в Северозапада, е катастрофалното състояние на пътната инфраструктура. На този конкретен проблем наблегнах при разговорите, особено с премиера и министъра на финансите. Получих от тях пълна подкрепа за решаването му. Конкретните цифри и механизми обаче ще станат ясни с приемането на бюджета.
- Тъй като срещата беше само с червени кметове, разискваните въпроси и произтеклите от тях обещания засягат ли и другите общини?
- Всички решения, които се взеха на двудневната среща, касаят всички общини без изключение. Ще има повече пари в бюджета за следващата година за всички. Ще бъдат увеличени капиталовите разходи и изравнителната субсидия, която подпомага финансирането на местните дейности. Трябва да подчертая, че кабинетът пое един също важен ангажимент - тези средства да бъдат разпределени справедливо. Нито една община няма да бъде подценена. Ще се направи конкретен анализ на нуждите и проблемите на всяка една, за да се обезпечат съответните дейности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай