Истина ли е? Какво става със София, Пловдив и Варна

Оказва се, че и трите града губят население

Истина ли е? Какво става със София, Пловдив и Варна | StandartNews.com

Противно на общоприетите клишета цифрите показват, че населението намалява в големите градове в България.

Отрицателен механичен прираст отбелязват всички големи градове у нас през 2020 година.

В челната тройка са София, Пловдив и Варна. В тези населени места се отчита отлив на население според доклада на Института за пазарна икономика (ИПИ) за регионалните профили на областите в България, който беше представен в БТА.

До настъпването на пандемията механичният прираст на населението отличаваше силните икономически центрове, които успяват да привличат млади и активни хора, и там се забелязваше подем.През 2020 г. обаче е настъпила промяна, породена от пандемията и наложените ограничителни мерки, се посочва в доклада.

В годината на пандемията областните центрове губят население, докато периферните общини регистрират приток на жители. Дългосрочните демографски тенденции обаче остават непроменени, като силните икономически центрове са в най-добра позиция да привличат млади и активни хора.

Столицата концентрира вече 43% от произведения брутен вътрешен продукт в страната. Икономиката на София е силно доминирана от услугите, които носят близо 87% от добавената стойност.

Столицата изпреварва над два пъти другите големи икономически центрове – Варна, Стара Загора и Пловдив. На второ място в страната излиза област София, която обхваща индустрията в непосредствената периферия на големия столичен град.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай