Истерията с 5G. Какъв е изходът

Да се информира широката общественост какво е 5G

Истерията с 5G. Какъв е изходът | StandartNews.com

Процесът по предоставяне на 5G честотите у нас вече е на доста напреднал етап и поетапно ще започнат да се появяват съоръжения и услуги от пето поколение.

Това заяви председателят на Комисията за регулиране на съобщенията /КРС/ Иван Димитров пред БНР.

Той поясни, че институцията има ангажимент да информира широката общественост какво е 5G и какво предстои да се случва в развитието на мрежите от това поколение.

По думите му недостатъчната информираност провокира решения като това на Общински съвет Мездра, с което се налага забрана на мрежите от пето поколение.

"Но нещо друго прави впечатление, че мотивите и аргументите за подобни решения, не само в Мездра, са, че информираността на населените е недостатъчна и това провокира необходимостта да се отбележат и да се създадат такива решения. Усилието и на други органи на местно самоуправление, и на КРС е да създадем малко по-добра информираност или поне достатъчна, за да намалим броя такива решения", обясни председателят на КРС.

По повод опасенията на жители на Мездра, че липсва яснота доколко безвредна е технологията, Димитров поясни, че преди да бъде внедрена всяка една технология се подлага на прецизно тестване.

Също така може да се каже, че мрежите от пето поколение използват по-малки клетки с доста по-ниски нива на мощност. Нивото на излагане на електромагнитните полета ще е по-ниско в сравнение с това на съществуващите мрежи, които и в момента са в експлоатация.

При разгръщането на мрежи от пето поколение общото излагане на електромагнитни полета ще бъде сравнимо или доста под международните и европейски нива, определени като безопасни за здравето", коментира Димитров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай