Искат по-добри мерки срещу комари и кърлежи

За предпазване от кърлежи да не се ходи в тревните площи, съветва Тодор Кантарджиев

Искат по-добри мерки срещу комари и кърлежи | StandartNews.com

„Контролът на масовите инфекции като морбили, кърлежови инфекции през лятото и инфекции, предавани от комарите, е в ръцете на държавата. Мерките срещу комари и кърлежи от общините трябва да се подобрят“, обясни пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

За предпазване от кърлежи той посъветва да не се ходи в тревните площи: „Модата на тревните площи доведе до толкова хора на опашки, носейки кърлежи в Националния център“.

8% от заболелите от западнонилска треска умират, посочи специалистът в предаването „Преди всички“. По думите му симптомите са със засягане на главния мозък и дезориентация. За западнонилска треска се изследват само хора с възпаление на централната нервна система, подчерта той.

Мерки срещу комарите трябва да се взимат през април, отбеляза проф. Кантарджиев и обясни: „Комарите се убиват ефективно, когато яйцата им са във водоемите. Националният център по заразни болести от години препоръчва тези мерки. Правим много курсове за хора, които се занимават с унищожаване на комари и кърлежи. За съжаление, интересът е само от фирмите. Много малко чиновници от РЗИ, които трябва да правят контрол на тези мероприятия, и много малко общински служители, които подготвят търговете за мерките срещу кърлежи и комари, идват“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай