Инфарктен студ връхлита България. Климатолог посочи датите

Предупреждение от Симеон Матев

Инфарктен студ връхлита България. Климатолог посочи датите | StandartNews.com

Преди три дни изтече поредната зима и това е най-топлата зима, откакто правим изчисления в нашата страна. Това води до необичайно, ненормално развитие на повечето култури у нас. Земеделците се притесняват с основание.

За това предупреди климатологът гл. ас. д-р Симеон Матев.

„Шансът за инфарктен студ – минус 3-4, е малък, но на 7, 8, 9, 13 и 14 март може да се случи. Тези климатични изменения, на които сме свидетели през последните догини, водят именно до това.

Според земеделците обаче не студът е опасен за тях, те се опасяват от засушаването. Но този проблем донякъде може да бъде решен по технически начин“, каза Матев в сутрешния блок на Nova News.

„Март крие своите изненади в задния си джоб. Неслучайно му казват женския месец… една потайна жена. Март е месец, в който времето може да бъде и така, и онака. Това влошаване ще облекчи положението с водата, но само в Южна България“, поясни климатологът.

Той заяви, че към 7-8 март ще бъде най-студено като цяло. На 9 март сутринта ще има и отрицателни температури, но няма да бъдат по-ниски от минус 2, минус 4 градуса.

„След това отново затопляне, което ще е в периода 10, 11 и 12 март. Тогава ще бъде по-топло време от обичайното, а после отново връщане към обичайното – надяваме се с по-обилни валежи“, каза Матев.

По думите му в планините положението със снега е трагично – няма го: „Проблемът със снега е, че няма да бъдат запълнени водните запаси, а това ще доведе до драми през лятото“.

„Пролетта все още не е сезонът, в който да тръгнем по къси дрешки и джапанки“, отсече климатологът.

„Днес ще е прекрасен ден за всичко, свързано навън. Постепенно ще се заоблачава, тъй като утре през страната ще премине циклонче с валежи. 

До 8 март ще има по-скоро облачно време, ще има и превалявания, а след това ще има кратко стабилизиране на времето до към 12 март.

Онези 20-25 градуса дори да се случат ще е за кратко и най-вероятно ще е след 20 март.

Баба Марта винаги крие своите изненади. Знайте, че последните десетдневки на март стават най-големите екстремности във времето. Та аз имам едно на ум за последните дни на месеца“, заяви климатологът Симеон Матев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Кольо
преди 1 месец

Хора, знаете ли, че с повишаване на имунитета вие ще се отървете от хроничните заболявания и ще се предпазите от всякакви вируси, освен това ще се почувствате по-млади. Подсилвам имунитета си с едно от най-добрите лекарства, разбрах за това тук:---- https://use.my/medline

Откажи