Имитациите на сирене – на отделни щандове

Имитациите на сирене – на отделни щандове

Имитациите на сирене – на отделни щандове | StandartNews.com

От днес имитациите на сиренето, кашкавала, млякото и изварата трябва да се предлагат на отделни щандове и да са обозначени като имитиращи продукти. Предлагането им в насипно състояние вече е абсолютно забранено. Те трябва да са предварително опаковани. Бизнесът няма да може да смесва двата вида производство. Това стана ясно в предаването „Чути етикета” на бТВ.

По данни на бизнеса през 2017 г. сме изяли 12 000 тона палмово масло във вид на сирене. Сега, ако в даден продукт има растителни мазнини, то изрично върху опаковката вече трябва да бъде изписано „имитиращ продукт”.

 „Не мисля, че клиентът може само по вкус да прецени дали даденият продукт е млечен или имитиращ. Това могат да го преценят инспекторите, които са експерти. Но въпреки всичко, когато ние имаме съмнение, взимаме проби”, обясни Галя Викьова от БАБХ.

По данни на Асоциацията на млекопреработвателите за 1 кг сирене са нужни 7 литра мляко, средно по около 90 стотинки за литър с ДДС, тоест 6,30 лв, разходите извън суровините са още 3 лв. Така себестойността излиза 9,30 лв., за печалба и надценка, включително и на търговците, които го предлагат като продукт се добавят още 40%. Така за крайния потребител цената е 14 лв. за килограм.

„Няма начин да има сирене за 4 лева, това е ясно и се знае от години”, коментира Богомил Николов от „Активни потребители”. За кашкавала сметката според производителите показва, че килограм трябва да струва 18 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай