Има ли останки от метеора в България

Говори директорът на НАО „Рожен“

Има ли останки от метеора в България | StandartNews.com

„Не може да кажем точно колко е бил голям метеоритът, защото не сме го видели от нашата обсерватория, но по описанието на хората, според мен трябва да е бил около топка за тенис на корт и максимум до футболна топла“, заяви директорът на НАО „Рожен“ доц. д-р Никола Петров пред bTV.

По думите му на височина около 70 километра над земната повърхност метеоритите изгарят. Ако са пък по-големи, като този, който се разби у нас, е възможно да се разпръснат в атмосферата и да произведат шум и лек взрив.

„Всички останки след взрива на това тяло са изгорели в атмосферата и изобщо не са достигнали до Земята. Затова по-скоро това е метеор, а метеоритът е когато останки достигнат до земната повърхност“, подчерта Петров.

„При всички положения е преминало над България, но ако е посока север –да, може би има и на територията на Румъния. Все пак движейки се със скорост от 20,30,40 километра в секунда, наблюдавайки го няколко секунди, може да кажем, че това тяло е минало няколко десетки километри. Така че няма смисъл да търсим останки на територията на България. В Румъния - може би“, посочи директорът на НАО „Рожен“.

По думите му останките от метеори са ценни, защото са едни от най-старите тела в слънчевата система. Това бил историческият материал, от който се е образувала слънчевата система. „Ако ги изучим може да кажем каква е била най-ранната епоха на еволюция на слънцето. За науката метеоритите са много ценни“, подчерта той.

Никола Петров обясни, че в следващите 10-15 години ще се научим да се пазим от големи астероиди и комети, измествайки техните траектории.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай