Илхан Кючюк ще сезира ЕК за недопускането на журналист в Сърбия

Поредно неспазване на човешките права и свободи

Илхан Кючюк ще сезира ЕК за недопускането на журналист в Сърбия | StandartNews.com

„Незабавно ще сезирам Европейската комисия за поредното неспазване на човешките права и свободи”. Това заяви евродепутатът Илхан Кючюк, президент на АЛДЕ и член на Европейския парламент от групата на „Обнови Европа“. Реакцията му е след снощния случай, при който нещатният кореспондент на БТА Александър Димитров, активист на гражданската организация за правата на българите в Западните покрайнини „Глас“, бе държан в продължение на пет часа на българо-сръбската граница. Димитров не е допуснат да влезе в родния си Босилеград, защото в колата му са открити три книги на бившия генерален консул в Ниш Едвин Сугарев.

„Законът ясно казва, че е абсолютно законно внасянето на 3 книги от един и същи автор на територията на страната. Това е пореден случай на нарушаване на правата и свободите на български гражданин! Сръбските власти нямат никакви аргументи за своите действия! Това е абсолютно неоснователно и недопустимо“, категоричен е евродепутатът Илхан Кючюк, предад БГНЕС.

Той цитира думите на големия френски писател и хуманист Виктор Юго: „Без книга светът е нощ, а умът – жалък. Без книга народите са стада без мисъл“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай