Икономисти казаха кога бензинът ще мине 3 лева

Сложна за прогнозиране е и международната обстановка

Икономисти казаха кога бензинът ще мине 3 лева | StandartNews.com

Най-масовият тип бензин ще мине 3 лева в случай, че отпадне дерогацията за внос на руски петрол, прогнозират икономисти.

Сложна за прогнозиране е и международната обстановка смятат от бранша. В същото време цените у нас все още остават по-ниски в сравнение с околните държави. От Министерството на финансите към момента не коментират ситуацията с несъбраните пари от "Лукойл Нефтохим", нито дали НАП работи ефективно.

Петролният бранш прогнозира проблеми при евентуалното спиране на рафинерията в Бургас.

"За сектора е важно рафинерията да продължи да работи, защото без тя да работи наистина ще имаме сериозни затруднения на пазара. Оттук насетне са чисто политически решенията, в които ние не се бъркаме - дали ще е руски петрол, дали без руски петрол, ние сме законопослушни компании, ще спазваме законодателството", каза пред БНТ Светослав Бенчев, Българска петролна и газова асоциация.

Между 10 и 30 стотинки ще се оскъпят горивата при смяна на суровината, с която работи "Лукойл Нефтохим", показват анализите на експерти.

"При смяна на суровината, която използват рафинерията в момента, цената би се повишила до 10 процента, тъй като в момента "Лукойл" поддържа един дискаунт намаление на цената, с което подбива конкуренцията", обясни Мартин Владимиров, Център за изследване на демокрацията.

Според Владимиров обаче, в момента цената на горивата на дребно у нас е завишена:

"Цената на горивата у нас трябва да е с 32 стотинки по-ниска отколкото е в момента, а цената преди данъци и такси е само с 5% по-ниска от тази преди данъци и такси средно за ЕС."

Не са единодушни и мненията дали дерогацията е била в полза на потребителите. Според бившия заместник-министър на енергетиката Явор Куюмджиев обаче, цената е на добри нива:

"Дерогацията си върши работата, така че да има ефект за крайните клиенти, фактите са си факти, в момента плащаме с 30 евроцента по-евтин дизел отколкото средните цени в Европа."

Целта на тази дерогация беше да спечелят потребителите, тоест да внасят евтин петрол, за да има евтини горива и разбира се да спечели бюджета, за да може да я обложим тази разлика, за момента не се случва нито едно от двете", обясни Георги Ангелов, икономист в Институт отворено общество.

Справка на цените показва, че при въвеждане на дерогацията за българската рафинерия през май 2022 година цената на литър от най-масовият тип бензин А-95 е била 2,97 лева за литър, дизелът е струвал 3,13 лева. Абсолютен пик в цените е постигнат през лятото на миналата година. Следва понижаване в началото на тази година и отново плавно поскъпване досега. Трудно обаче може да се прогнозират цените в бъдеще.

"Ситуацията в международен план е доста непредвидима виждате почти всеки ден се случва нещо непредвидимо - събитие което оказва влияние на цените на горивата, на суровия петрол най-вече. Ето днес например - петролът поевтиня малко заради съобщенията, че Венецуела ще се върне на пазара, а също така и защото русия възобнови доставките на дизелово гориво на международните пазари", поясни Светослав Бенчев.

Докато през миналата година цената на природния газ увеличаваше цената на петрола, сега може да се случи обратното, прогнозират от бранша.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай