Идея: 1% от лотарийните печалби - за психиатри

Парите ще са за помощ на завладените от комарджийската страст, техните семейства и деца

Идея: 1% от лотарийните печалби - за психиатри | StandartNews.com

Хазартът ще продължи да бъде много голям проблем за живота на хората в България, но поне нека да се помисли за политики за лечението на тези хора. Нека да се помисли за това 1% от печалбата да отива за развитието на програми за помощ на завладените от комарджийската страст, техните семейства и деца. Тази идея издигна психиатърът и психоаналитик д-р Светлозар Василев в интервю за БНТ.

Той обясни кога се смята за прекрачена границата на хазартна зависимост. "Границата е много голяма между това, което ние в психиатрията наричаме, социална игра на хазарт, това, което се нарича професионален хазарт, защото при хората, които от време на време играят на такива игри, това не е зависимост", каза Василев.

При професионалния хазарт има много голяма дисциплина и обикновено лимит на сумите, с които се играе, така че контролът е в ръцете на хората. "Докато при хазартната зависимост, която ние разглеждаме като психично разстройство, това не е така. Това е границата, която се прекрачва. Човек има нужда от това вълнение и тази еуфория, които придружават залагането. Има много различни личностни предпоставки, които водят до тази зависимост. Някои са свързани с емоционалността на човека, други - с когнитивните функции", обясни психиатърът.

Човек се чувства обсебен от идеята да залага. "Най-често това са хора, които са се опитвали да спрат, но не могат - проваляли са се в опитите си, и които са стигнали до това да загубят много пари, да пострада тяхната лична история, уважение и много често кариера. Тогава говорим за зависимост", каза експертът.

Статистиката сочи, че около 3% от населението в България има хазартна зависимост, добави той. "Най-вече това са млади хора между 18 и 30-годишна възраст, които нямат кой знае колко развити социални умения и развита емоционалност и зрялост. Така че, когато те се чувстват потиснати, мрачни, в безпътица, много често посягат към хазарта", посочи д-р Василев.

Голяма част от хазартно зависимите не се интересуват толкова от парите, а от емоционалността, поясни докторът.

"Проблемът има и биологичен аспект. С напредването на науката може да се каже кои части на мозъка се активират, когато гледат как се върти топчето или пр. и какво става, когато се печели. Хората, които се занимават с хазарт, преминават през това няколко пъти на минута - обикновено 20 секунди има завъртане, което стимулира тези участъци в мозъка. Така че мозъкът вече се променя", стана ясно от описанието на д-р Светлозар Василев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай