IBM вади нов суперчип

Пренася данни в интернет със скорост 400Gbps

IBM вади нов суперчип | StandartNews.com

Съвременните интернет канали предоставят на потребителите доста добра скорост при свързване с мрежата. Тъй като обаче обемът на трафика ежедневно се увеличава, скоро сегашните скорости няма да са достатъчни. За решението на този проблем разработчиците от IBM тестваха нов анологово-цифров преобразувател, който увеличава скоростта на достъп до интернет до 400 гигабита в секунда.

 


Подобни чипове се използват в повечето комуникационни система, като преобразуват нивото на аналогов сигнал, получен от приемника, в неговото цифрово значение. Новият чип е създаден от подразделението IBM Research в Швейцария. Скоростта от 400Gbps в пъти превъзхожда тази на стандартното включване към мрежата. При такава скорост могат да се качат два филма с HD резолюция само за няколко секунди, уточнява gizmodo.com. Чипът се свързва директно с центровете за данни и сървърите, а не с персоналния компютър или рутер. Освен голямата си пропускателна способност той може да се похвали с това, че консумира малко енергия - около 2,1 вата. Важна особеност на чипа на IBM е и малкият му размер в сравнение с най-новото оборудване за скоростен интернет.

 


Отначало чипът бил предвиден за използване в радиотелескопа Square Kilometer Array, който се строи в Австралия и Южна Африка. Той ще бъде завършен до 2024 г. и възможностите му ще осигурят на изследователите данни за нови научни открития. Впоследствие обаче от компанията решили да тестват дали новият чип няма да намери приложение и в ежедневието ни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай