И миньори бранят с бунт ранното пенсиониране (ОБЗОР)

И миньори бранят с бунт ранното пенсиониране (ОБЗОР) | StandartNews.com

Стотици миньори се събраха на протест в Мадан срещу идеите за увеличаване на възрастта за пенсиониране. Експертният съвет по пенсионната реформа към социалния министър Йордан Христосков предлага тя да се вдигне с 5 години за работещите при тежки условия на труд - първа и втора категория. Намерението е увеличението да започне на стъпки от 2015 г.

Възмутени, миньори от Мадан, Рудозем, Златоград, Кърджали, Лъки издигнаха плакати с надпис "Долу ръцете от пенсионната система". В момента работещите при първа категория труд може да излязат в заслужен отдих след 10 г. работа при тези условия и навършени 47 г. за жените и 52 г. за мъжете. За втора категория труд се искат поне 15 г. работа при тези условия и навършени 52 г. за жените и 57 г. за мъжете. Експертният съвет предлага възрастта за пенсиониране да се увеличи за всички с 5 г.

"Протестът в Мадан е превантивен, преди да се обявят каквито и да е промени. Искаме да се чуе, че миньорите не са съгласни", заяви Валентин Вълчев от КНСБ. "Ако не ни чуят, миньори от цялата страна ще дойдат пред Народното събрание", заплашиха синдикатите. От профсъюзите настояват условията за пенсиониране за работещите при тежки условия да останат непроменени до 2021 г. Друго искане на миньорите е до 2021 г. НОИ да продължи да изплаща ранните им пенсии. Според Кодекса за социално осигуряване от 1 януари 2015 г. те трябва да започнат да се изплащат единствено от професионалните пенсионни фондове. "Ако това се случи, хората ще получават по 60-70 лв. пенсия", посочи Вълчев.

Срещу затягането на условията за ранно пенсиониране е и днешният митинг на полицаи, пожарникари и надзиратели в затворите в столицата. Той започва от 14 часа от градинката пред Централната минерална баня, ще мине покрай министерството на труда, след това покрай Министерски съвет и ще завърши пред Президентството. Служебният вицепремиер и социален министър Йордан Христосков се опита да успокои полицаите, като заяви, че ако въобще се стигне до въвеждане на възраст за пенсиониране за тях, годините ще бъдат диференцирани по длъжности в зависимост от сложността на работата и ще бъдат съгласувани със синдикатите. "Това не ни успокоява, защото на заседание на служебния кабинет вече е приет документ за пред Брюксел, в който се поема ангажиментът да се въведе възраст за пенсиониране за тези категории служители", посочи Валентин Попов от полицейския синдикат. Според него това са въпроси от обществена важност, които не трябва да се приемат на тъмно. "Именно това е в основата на протеста ни", каза Попов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай