И превозвачите скочиха срещу конфискацията на коли. Драма с тировете

Ако ми задържат камиона, а съм пил лекарство, оставам длъжник на фирмата за цял живот, сподели шофьор

И превозвачите скочиха срещу конфискацията на коли. Драма с тировете | StandartNews.com

Подкрепяме всички мерки, които намаляват травматизма на пътя, но в момента те създават повече проблеми, отколкото решават. Това каза пред Нова телевизия изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев. 

ВИЖ ОЩЕ: Ври и кипи! Адвокати срещу конфискацията на коли

Новият закон, приет от парламента, с който се дава право да се отнемат моторни превозни средства от пияни и дрогирани шофьори, поставя редица въпроси и оставя неясноти. Прилагането му при камионите и тировете, които извършват търговска дейност и не са собственост на водачите, може да създаде сериозни проблеми за собствениците на транспортни фирми.

„Не е ясно какво ще се случва с товара, ако камион бъде отнет. Спирането му от движение би струвало на превозвача 10 евро на час, каза Арабаджиев.

Това включва заплати, осигуровки, командировъчни, лизингови вноски, данъци, застраховки и т.н., уточни той и допълни, че подобна мярка ще спре дейността на фирмата.

„Ако се превозват бързоразвалящи се храни или опасни товари, би се създал сериозен дискомфорт. Тестовете създават проблем, тъй като не показват реалността“, коментира той.

„Ако камионът е задържан 6 месеца, разходите ще са огромни. За малките превозвачи, които разполагат с 1-2 превозни средства, това означава край на дейността му“, заяви Арабаджиев.

„Ако се случи да ми задържат камиона, а съм пил лекарство, оставам длъжник на фирмата за цял живот. Стойността на камиона е много“, сподели шофьор на камион.

„Отговорността винаги е лична и когато някой си позволи да управлява превозно средство след употреба на алкохол и наркотици, той трябва да носи отговорността, а когато се извършва търговска дейност и има неясноти по прилагането на наказателния кодекс, това създава проблеми“, каза още шефът на Съюза на международните превозвачи.

Адвокатът и бивш зам.-председател на НС Явор Нотев пък коментира пред бТВ, че срещата между експертите в МВР и депутатите наистина е била наложителна, защото се създавало обществено напрежение. „Какво е основанието водачът да бъде свален от автомобила си, а превозното средство да бъде конфискувано? Не се разбра от хората какво точно трябва да се случи с возилото“, добави той.

„Адвокати ми обясниха, че моментът, в който се сваля водачът от превозното средство, не е момент на конфискация. Приема се, че автомобилът е веществено доказателство по съдебното дело“, каза от своя страна и автоекспертът Красимир Георгиев.

„Това е единственият привиден начин да бъде задържан автомобилът – като веществено доказателство за нуждите на бъдещ съдебен процес. В момента текстът, който коментираме и критикуваме, действително гласи, че след произнасянето на съда, автомобилът може да бъде конфискуван. Това наложи тази неразбория – отнет ли е, задържан ли е, какъв е... По същество автомобилът се отнема и полицаите започват да му търсят място на паркинг – нещо, което също се оказа проблем“, поясни адвокат Нотев.

Той коментира и казуса с княгиня Калина – автомобилът, с който тя самокатастрофира в бариерата на хотел не е нейна собственост. „Законодателят казва, че виновното лице трябва да заплати равностойността на автомобила. Всички обаче си представяме до какви задължителни и сложни действия ще доведе назначаването на експертизи, които да оценят стойността на возилото“, поясни Нотев.

Според него има някаква неравнопоставеност. Единият водач ще бъде наказан за деянието си повече, а другият – по-малко, защото стойността на автомобилите им е различна, каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай