Холивуд ни открадна "Излел е Дельо хайдутин" (ОБЗОР)

Холивуд ни открадна "Излел е Дельо хайдутин" (ОБЗОР) | StandartNews.com

Норвежкият композитор променил гласа й, не можа да си го познае

Има ли връзка между Родопите и холивудска научно-фантастична продукция? Отговорът се крие в саундтрака към един от последните филми на "Дисни" - "Утреландия". В него звучи космическата българска песен "Излез е Дельо хайдутин" в композиция, наречена "Сътворението на Земята". Блокбастърът в момента върви по кината и е с участието на суперзвездата Джордж Клуни. Нищо странно дотук, изборът на песен идеално пасва на сюжета. Проблемът е, че изпълнителката на песента - Валя Балканска, разбира, че пее за Холивуд от медиите. Може ли да съди студиото? "За да се претендира каквото и да е, трябва да се установят претенциите. Да е ясно, че това е звукозаписът, който е използван. Да се направи специализирана експертиза, за да се установи дали е оригиналът или е някакъв ремикс", обясни пред "Стандарт" адвокат Момчил Младенов.

Фен на БГ фолклора и успешен композитор в Холивуд ни отмъкна космическия "Дельо хайдутин". Томас Бергерсен, авторът на парчето, е миксирал родопската песен за "Утреландия" така, че и самата Валя Балканския в първия момент не успява да си познае гласа. "В началото така е направен, че не можах да се разпозная. И казах, че не е моят. По-нататък личи, че съм аз и че е цялата песен. Друг така не я изпълнява", заяви Балканска вчера пред "Стандарт". Пред БНТ1 пък норвежецът призна лаконично, че е използвал част от "Дельо". От 2006 г. Томас заедно с колегата си Ник Феникс върти едно от най-успешните студиа за филмова музика в Ел Ей - "Two Steps From Hell". Двамата имат пръст в саундтрацияте на хитове като

"Аватар", "Карибски пирати", "Хрониките на Нарния"

"Здрач", "Хари Потър". Авторският му проект "Illusions" обаче е силно повлиян от БГ фолклора. Парчето "Starvation" например е изпълнено от "Мистерията на българските гласове" и създадено по народната песен "Айшинко, пиля шарено". То озвучава трейлъра на филма "Doctor Who: The First Question". В същия албум Елица Тодорова, която направи фурор на "Евровизия" със Стунджи, пее вокалите в парчето "Soulseeker", а Владислава Василева - в "Rada", "Femme fatale" и "Dreammaker".

Балканска обаче няма нито пари, нито сили да си търси своето от Бергерсен. Смята, че държавата е отговорна за откраднатата песен, която е национално богатство. "Нямаме реално законодателството, инструменти да противодействаме", каза пред "Стандарт" и гайдарят, с когото работа Валя - Петър Янев. Според него само с медиен шум няма да се променят нещата.

 "За да имаме нарушение на правата на Валя Балканска, трябва да е използван оригиналният звукозапис с нейния глас. Ако някой друг е изпълнил песента и за това са уредени правата му с продуцента на филма, за съжаление тя не може да има претенции. Това, че ние я свързваме с тази песен, не й дава изключителни права само тя да я пее. Това е народна песен и всеки може да я изпълни, без да нарушава авторски права. Това е уговорката за оригиналния аранжимент", обясни за "Стандарт" адвокат Момчил Младенов. Според него, ако има някаква промяна на изпълнението на Балканска, би могло да се счита, че може да се стигне до нарушение, доколкото не е взето нейното съгласие. "Но трябва да се види кой е продуцентът на този звукозапис - дали е "Балкантон", дали е БНР. Преди 10 ноември 1989 г. нямаше частни продуценти. Принципът е там, където е местожителството на ответника, да се гледа делото. Т.е., в случая

следва да се търсят претенциите от Щатите

казва адвокатът.
Това не е първият случай, в който "Дельо хайдутин" влиза в саундтрак на холивудски филм. Преди 5 г. песента звучеше в американския "Рестрепо", посветен на борбата срещу талибаните. Доколко българският мотив обаче кореспондира с касапницата в Афганистан? Това възмущава и Валя Балканска. "Върви "Дельо" и ония се стрелят и се убиват, а моят баща е убит на фронта. Все едно баща ми стреля и аз го придружавам с песен. И никой, нищо! Всичко това научавам от медиите. Грозна картинка! Тогава пак никой не ме потърси, сега пак никой!", сподели огорчението си пред "Стандарт" Валя Балканска.

Пълнят си гушките, а името "България" го няма

Министерството на културата да се застъпи, призовава легендата

- Г-жо Балканска, знаехте ли за това, че изпятата от Вас песен "Излел е Дельо хайдутин" е използвана в американски филм?

- Нищо не знам! Пусната е песента. Тук е мястото на Министерство на културата да потърсят как може чужди неща да се крадат, да си пълнят гушките, а името "България" да го няма никъде. Ако в България това го направиме, давате ли сметка какво ще стане, ще ни продънят и небето, и небесата. Ние, будалите, може да си даваме продукция да я изнасят и после ще стане така, че скъпо ще си купуваме абсолютно всичко.

- Ще съдите ли някого?

- Нямам тая възможност да съдя, ако държавата има тази песен като национално богатство, да се застъпи. При тези комуникации, при тези телефони, не може да намери Валя Балканска и да попита дали ще дам песента, а може да я намери. Кажете ми какво да направя?! На Рожен сега ще има песни, ще дойдат чужди медии пак, ще снимат, ще изнасят и никой не им търси сметка. Така си продаваме хубавите неща и после усещаме откъде ни удрят в главите.

- Предлагали ли са ви да работите в чужбина?

- Много опити е имало, но не мога да си оставя родината. Обичам си България така, както си обичам децата. Огнището оставиш ли да изстине, после трудно го затопляш.

Нека търсят US адвокат

Необоснована претенция може да е нож с две остриета, предупреждава Момчил Младенов

- Адвокат Младенов, ако се окаже, че записът на песента "Излез е Дельо хайдутин" е оригиналният, как да се процедира по съдебен път?

- Съветът ми е, който е българският продуцент на оригиналния запис, или неговите наследници, да проучи въпроса. Може да се мисли да се наеме американски адвокат, когато излезе филма.

- Филмът е пуснат на 22 май...

- Не съм запознат. Щом е тук, това нещо много по-лесно може да се установи и съответно може да се поиска и забрана за използване на филма, доколкото нарушава права на този, който го е внесъл. Това е деликатен въпрос, защото една необоснована претенция спрямо такава индустрия с такъв голям производител на филми би могла да е нож с две остриета. Защото, ако бъде спряно необосновано излъчването на филма, ще се нанесат вреди, които впоследствие трябва да се плащат. За да се претендира каквото и да е, трябва да се установят претенциите. Да е ясно, че това е звукозаписът, който е използван. да се направи специализирана експертиза, за да се установи дали е оригиналът или е някакъв ремикс.

- В България ли трябва да се извърши експертизата?

- Ако се стигне до дело, ако е по американския закон, там не работят с такъв тип експертизи, които са по нашия закон. Там всяка страна си води експерт. Ако се води в България - да, ще бъде независима експертиза. Каквото и да коментираме обаче, все още е само по догадки.

Носталгия по бъдещето мъчи Клуни

"Когато бях малък, бъдещето беше по-различно", казва героят на Джордж Клуни в началото на "Утреландия". Това е първият филм на "Дисни", вдъхновен от цял тематичен увеселителен парк на студиото. Героят на Клуни изпитва носталгия по светлото бъдеще. Филмът е зареден с оптимизъм. Умна и оптимистична тийнейджърка, която изгаря от любопитство към новото и различното, среща вече пораснал вундеркинд изобретател и заедно с него се отправя на изпълнена с опасност мисия, за да разкрие тайните на мистериозно място извън пространството и времето. То съществува в спомените и на двамата и се казва "Утреландия". "Искахме да направим един град, който е колекция от сгради от различни епохи, които обаче си пасват една с друга", обяснява режисьорът Брад Бърд, носител на два "Оскар"-а и създател на анимациите "Рататуи" и "Феноменалните". Премиерата на мистериозния "Утреландия" бе на 22 май. В блокбастъра участва освен Клуни и Хю Лори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай