Хасковските лекари на протест заради забавени плащания

Хасковските лекари на протест заради забавени плащания | StandartNews.com

Хасково. Лекарите и целия персонал на МБАЛ -Хасково се вдигнаха на протест, след като два поредни месеца не са получавали заплати. Забавените възнаграждения са за април и май. По клинични пътеки Здравната каса "виси" на клиниката с 1, 8 млн. лв.

Във вторник по обед над 100 медици излязоха в двора на МБАЛ, за да изразят публично недоволството си.

Според ръководството на болницата проблемът е в орязването на месечния бюджет от Касата. По думите на шефа на МБАЛ Хасково д-р Славчо Близнаков касата се стреми да свие бюджета на болницата до 1 млн. лв, което е с 30-40% надолу, от това което клиниката заработва реално.

.„Искат да ни плащат само 60% заплати, защо министри и депутати не работят на 60%. Ние на 60% ли да обслужваме пациентите", ядосано заяви д-р Лидия Узунова.

Хората в бели престилки заплашиха, че докато не получат дължимите им пари, ще затворят всички отделения и всеки ден ще протестират пред сградата на Касата в Хасково.

Ако този абсурд продължи, ще остане само Спешната помощ, която по закон не може да спре обслужването на гражданите, предупредиха синдикалните лидери в болницата.

Въпреки заплахите изпълнителният директор д-р Славчо Близнаков е категоричен: "Няма да допусна пациент да бъде върнат, без да му е оказана пълната помощ, от която се нуждае. Отделен е въпросът, че за тази помощ на практика ще плащат самите лекари".

За забавянето на плащанията от Касата отхвърлиха всякакъв умисъл или подтекст. От ръководството уточниха, че то се е получило заради факта, че парите на хасковската Каса минавали през КТБ, а банката в момента е „замразена". В сряда предстои разкриване на сметки в други банки, след което ще се възстанови ритмичността на разплащателния процес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай