Граждани негодуват, не искат пешеходна ул. Съборна

Възражението им е срещу трансформацията на улицата и бъдещия план тя да бъде превърната в изцяло пешеходна

Граждани негодуват, не искат пешеходна ул. Съборна | StandartNews.com

Жителите, както и собственици и наематели на търговски площи на ул. "Съборна" се събраха в сдружение "Спаси Съборна" и настояват за преразглеждане на решението тя да бъде пешеходна и зоната около магазините и хотела да бъдат свободни за движение на автомобили.

Йовчо Горчев и представители на "Спаси Съборна" заявиха пред БНТ, че възражението им е срещу трансформацията на улицата и бъдещия план тя да бъде превърната в изцяло пешеходна, като, по думите им, основният им аргумент е срещу абсолютно грешните данни, представени от Столичния общински съвет.

Йовчо Горчев коментира представените от СОС данни, като подчерта, че твърдението, че в два дни през месец април 2017-а, когато доброволци са извършили броене на преминалите по ул. "Съборна" автомобили са 0 на брой, е абсолютно невярно и може да бъде отнесено единствено към пл. "Света Неделя". Според проучване на "Спаси Съборна" това означава, че данните са абсолютно грешни и се взема небалансирано решение за трансформацията на ул. "Съборна". Той посочи, че кадри от секюрити камерите показват действителност, различна от предоставената от СОС.

Сдружението, заедно с арх. Николай Петков, е изготвило балансиран план за хармония и баланс на отделните ползватели на улицата, наречен "Съборна за всички", а не само, както е в "Спаси София" - за хората, тъй като трябва да има диалог. Планът включва всички ползватели.

По думите на арх. Петков ул. "Съборна" от години се ползва и като транспортна свързваща, както и за трафик на хора между пл. "Света Неделя" и Градската градина, а предвижданата трансформация включва "грозни кашпи и моментно разделение на улицата, което създава конфликт понеже се базира на грешно засечени данни на грешно място, подадени към Ян Геел като архитект и към новия проект на Максимилиано Фуксас на пл. "Света Неделя".

Тротоарите са недостатъчни за живущите, подчерта арх. Николай Петков, затова в предлаганото от новото сдружение решение единият тротоар става 6 м, а другият се разширява на 3,50 м., както и начин колите да се придвижват максимално бързо и без да пречат на пешеходците по ул. "Съборна".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай