Вторник,

Градовете на бъдещето – къщите високи, колкото дърветата

От: стандарт -
Градовете на бъдещето – къщите високи, колкото дърветата
A
A
A

 

До 5 етажа да бъде ограничено изграждането на нови жилищни сгради в малките градове и някои от кварталите в столицата и областните центрове на страната. Това е едно от исканията на Камарата на архитектите в България, внесени в МРРБ за промени в Закона за устройство на територията, съобщават от браншовата организация.

Инициативата е във връзка с промените в ЗУТ, приети от парламента в началото на годината и върнати за преразглеждане от президента, научи Монитор.

Според бранша последните промени затрудняват инвестиционния процес и нарушават основни принципи на отношенията в устройственото планиране, инвестиционното проектиране и строителството.

От Камарата на архитектите в България предлагат преразглеждане на промените в ЗУТ с цел облекчаване на инвестиционния процес и създаване на условия за постигане на качествена архитектурна среда.

Браншовата организация на архитектите предлага височината да се определя не в метри, а в етажи. Според тях досегашната система на работа и контрол е довела както до презастрояване, така и до загрозяване на много квартали, особено в големите градове на страната.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички