Град Обзор пред бунт заради решение на служебния кабинет

Кметът Христо Янев определи действията на Министерски съвет като "грозен акт"

Град Обзор пред бунт заради решение на служебния кабинет | StandartNews.com

Инициативният комитет на гр. Обзор и Общественият съвет на местните граждани, подготвили референдума за отделянето му като отделна община, ще обсъдят какви стъпки да предприемат след вчерашното решение на служебното правителство градът да остане в рамките на община Несебър.

Новината изненада местните жители, а пред БНТ кметът Христо Янев (на горния кадър) определи действията на Министерския съвет като "грозен акт".

На противоположното мнение са организаторите да допитването за оставането на Обзор в рамките на община Несебър. Те пък изтъкват, че вчерашното решение на Министерски съвет ще донесе успокоение и предвидимост.

"Това ще донесе спокойствие на хората и на нас, като жители на селата, малко повече спокойствие, че всичко, което е подхванато, ще продължи. Това беше огромно напрежение и неизвестност - какво и как ще продължи нататък. Доказали сме, че финансово този проект няма как да продължи, винаги е имало документи и анализ по този въпрос", каза Росица Ракова, председател на ИК "Против отделянето на Обзор от Община Несебър".

Според кмета на Обзор мотивът, че новата община не би се справила финансово, е несъстоятелен.

"Какъв е проблемът да се дават възможности на малки общности да правят политики на субсидиарност и да реализират туристически продукт, какъвто ние искаме? Ако един черноморски курорт или една община не могат да се издържат с тези високи данъци, които се плащат при толкова РЗП-застроени площи, кой може да се издържа? Една община от вътрешността на страната ли?

Имаше геноцид спрямо хората от Обзор и селата, липса на всякакво развитие, проблеми с годините. Имаше опити референдумът да бъде спрян по всякакъв начин - образува се контрареферендум, който съдът отмени, бяха дерегистрирани сума ти хора, изстрадахме много и въпреки всичко, спечелихме референдума. И сега в един момент държавата не зачита желанието на хората.

Очакваме да се събере общественият съвет и инициативният комитет, за да решат следващи стъпки, но това беше много грозен акт – след одобрение на четири правителства, отказ на съда да отмени референдума и уверението на президента, че ще подпише указа след преброяването, имаме решение в 12 без 5 на това правителство", каза Христо Янев.

"Като юрист с над 30-годишна практика за първи път виждам подобен казус, който напомня книгата „Животинска ферма“ на Оруел. В тази антиутопия живеем в момента, защото едно служебно правителство, което има много ограничени задачи, се произнася по политически въпрос, решен от редовно избрано правителство, проверен от още едно редовно правителство и от още две служебни правителства, които са казали, че няма основания за промяната на резултата от референдума. Отмяната в рамките на три дни, гузно обяснена на ниво министър, а не министър-председател, показва незачитането на демокрацията", смята адвокат Божков, наблюдател на референдума.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай