Готви се нов протест, кои са недоволните

Каква е причината

Готви се нов протест, кои са недоволните | StandartNews.com

Готви се пореден протест в София. Членовете на националното сдружение „Български свободни пчелари“ ще излязат на протест на 11 октомври, съобщи на пресконференция във Варна председателят на организацията Ясен Янев.

Той уточни, че протестът ще се проведе в София, пред Министерството на земеделието, от 13.00 часа.

Янев посочи, че е необходимо държавата да подпомага пчеларството и да закриля сектора. По думите му организацията е изпратила писмо до министъра на земеделието с искане пчеларите да получат финансова помощ, но отговорът е бил отрицателен с аргумента, че не са заложени средства в бюджета.

Според Янев би следвало подкрепата да дойде чрез режима "де минимис". Той уточни, че трета година българските пчелари не са получавали помощ по тази линия, докато колегите им от съседните държави се възползват максимално от тази възможност.

Пчеларите настояват още да бъдат определени държавни лаборатории, които да извършват изследвания дали при пръскането на посевите са използвани забранени пестициди. Янев уточни, че в момента такива проби се извършват само в частни лаборатории, а пчеларите сами трябва да плащат за услугата, чиято цена варира между 450 и 520 лева.

Ивайло Добрев, пчелар от Търговищка област, допълни, че в момента той и колегите му работят на загуба. "Пчеларите в страната стават все по-малко, мнозина фалираха, други се отказват, накрая държавата ще трябва да внася кошери от съседните страни, за да има пчели, които да опрашват насажденията", посочи Добрев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай