Гоце Делчев поскъпна тройно за часове

Мераклии се наредиха за монетата пред БНБ още в 4:00 ч. сутринта

Гоце Делчев поскъпна тройно за часове | StandartNews.com
  • Прекупвачи изкарват по 250 лева за ден
  • Мераклии се наредиха за монетата пред БНБ още в 4:00 ч. сутринта

Ден преди визитата на премиера Кирил Петков в Република Северна Македония, една личност, свързана с историята на двете страни, предизвика огромно вълнение и стълпотворение в центъра на София.

Още от 4:00 ч. сутринта в понеделник пред сградата на Българската народна банка започнаха да се трупат мераклии да се сдобият с юбилейната монета с лика на великия революционер и идеолог за освобождението на Вардарска Македония - Гоце Делчев. Тя бе пусната в обращение по повод 150-годишнината от рождението му и се продаваше на касите на БНБ за 108 лева. Стойността й обаче скочи почти тройно в рамките само на броени минути.

Спекула от ранни зори

Още при отварянето на касите на БНБ в централната сграда на пл. "Александър I" и Касовия център на ул. "Михаил Тенев" в София отвън вече се бяха извили огромни опашки. Много от хората чакаха още от малките часове на нощта, а голяма част от тези, които дойдоха след 8:30-9:00 ч. въобще не успяха да се доберат до сребърната двулевка.

Някои от първите закупили я пък директно на излизане я предлагаха на чакащите на опашката да им я продадат за 200 лева бройката - т.е с почти двойна надценка над сумата от 108 лева, за която я бяха купили минути по-рано. Още същия ден пък монетата се продаваше на търгове в интернет като при наддаването й ценатата стигна до 259-270 лева. Според запознати е имало и сделки за 300 лева -т.е. почти тройно над цената на касите.

Сред чакащите на опашка имаше не само колекционери, но и хора, нямащи нищо общо с нумизматиката. Някои от дори си бяха взели ден отпуск с идеята да изкарат бързи пари за един ден. Ограничението е за продажба на до две монети на човек. При закупуването им по 108 лева и последваща продажба по 230-240 лева за всяка, си дкарват по около 250 лева чиста горница. Достатчъно, за да сметне човек, че си струва да мръзне 5-6 часа на опашка. В същото време запалени нумизмати пък се отказваха да чакат като обявиха, че са готови да прежалят 200 лева, за да се сдобият с монетата от вторичния пазар.

Последната с толкова ограничен тираж

Причината за огромния интерес към сребърната десетолевка с лика на Гоце Делчев обаче далеч не е само личността на великия революционер. Всъщност тя отразява ръстът на търсенето на монети от началото на ковид пандемията преди две години, който особено се изостри в последните месеци.

Както "Стандарт" писа, през ноември също имаше големи опашки за последната юбилейна монета на БНБ, посветена на Панайот Пипков. Тя бе изкупена още в деня на пускането си, но сега еуфорията за Гоце Делчев бе още по-голяма. Една от причините е, че тя се очертава да е последната монета с толкова никък тираж - 3000 бройки. Заради огромния интерес БНБ планира да отсече следващата си възпоменателна двулевка, посветена на 100-годишнината от рожението на Стоянка Мутафова в по-голямо количество - 4000 броя (виж карето).

Касите бяха разграбени през декември

Този тираж от 3000 бройки вече е недостатъчен, коментира пред "Стандарт" дългогодишният нумизмат Калоян Борисов, който също се нареди още по-тъмно за десетолевката с Гоце Делчев. Според него обаче политиката на БНБ да не вдига рязко тиража за следващите юбилейни монети, а да отсече само 1000 бройки повече, е правилна. Причината е, че ако дадена монета е налична в голямо количество нейната колекционерка стойност пада.

Пример за това са монети, сечени в големи тиражи по времето на социализма, а и след това, които години наред залежаваха по касите на БНБ. През декември обаче огромна част от тях бяха изкупени. Случаваше се пред централната банка да има опашки, без да е пусната в обращение нова монета -нещо невиждано преди това.

След засиления интерес към двулевката с Панайот Пипков през ноември обаче БНБ реши да публикува на сайта си списък с всички монети, които са на разположение в касите й, като посочи и наличните количества от всяка една от тях. Това обаче предизвика още по-голямо търсене и в следващите дни монетите от които имаше по-малко бройки, бяха разграбени. След това започнагха да се изкупуват и останалите като през декември касите на централната банка бяха на практика изпразнени от възпоменатлени монети. В момента се предлагат едва няколко останали вида, докато само преди два месеца имаше голямо разнообразие от залежали с години възпоменателни монети.

  • Една от три монети се пуска на касите

Стоянка идва в понеделник в по-висок тираж

Още следващия понеделник БНБ пуска следващата си юбилейна монета - медна двулевка с лика на Стоянка Мутафова, посветена на 100-годишнината от рождението на голямата актриса.Цената й на касите ще е 30 лева. От сега се очаква интересът отново да е голям. Затова и Централната банка пуска с 1000 бройки по-висок тираж, т.е. в обращение ще има 4000 "Стоянки".

Трябва да се има предвид обаче, че едва около една трета от тиражът на монетите се продава на касите на БНБ. Голяма част от тях се разпространяват през четири търговски банки. Например от 3000 бройки с Гоце Делчев, 1900 са предлагани в офиси и клонове на търговските банки - по 475 на банка. Отделно са заделени единични бройки за Националния исторически музей и Музейната сбирка на БНБ, както и за исторически запас, обясни главният касиер на Централната банка Стефан Цветков. Така остават 975 бройки, които бяха пуснати на касите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай