Горчивите награди на министър Банов

"Златният Орфей" го няма, но пак успя да разедини гилдията

Горчивите награди на министър Банов | StandartNews.com
  • "Златният Орфей" го няма, но пак успя да разедини гилдията

"Златният Орфей" срещу "Мелодия на годината". Белослава срещу Йорданка Христова. Легенди на естрадата срещу идоли на хип хопа. Това е резултатът по поредното разделение у нас, получило се заради иначе доброто намерение на културното ведомство да отличи звездите, които от години са истинска национална гордост и чест.

Овълчено в кризата

или просто носещо хейтърска душа обществото ни разцепи предизборно и творците. Не че тяхната гилдия е идеална. Напротив - откровената омраза към холивудския успех на Мария Бакалова, избуяла в грозния коментар на режисьора Иван Добчев към собствената му възпитаничка, само показа, че хората на изкуството познават по-добре злобата и завистта, отколкото силата на духа. Не, че и министреството не направи грешка, запазвайки в тайна дискусията за наградите като по този начин съзнателно или не остави впечатлението, че решенията се вземат на тъмно. Но едва ли на фона на разделението за помощи, ваксини и какво ли още не, имахме нужда и от този скандал.Факт е, в списъка на наградените липсват много имена на талантливи творци. Но напрежение провокира най-вече обстоятелството, че не са ясни нито критериите за решението, нито кой го взема.

Как започна скандалът?

Културното ведомство отпуска награди на 65 творци, участвали в "Златния Орфей". Първоначално идеята е всеки да получи по 500 лева, но впоследствие творците са разделени на две категории и едните получават 500, а други - 350. В зависимост от това какви места в почетната стълбица на Орфея са заели преди години. Сумите се дават 3 години.От списъка обаче отсъства една от легендите на естрадата ни Христо Кидиков, който сам сподели за това в социалните мрежи. "Министър Банов, когато цъкнеш "вефа", вече няма да чуеш Кидика", написа самият певец във Фейсбук, припомняйки известния лаф по време на соца "Цъкни вефа /за незапознатите по-млади - обикновено радио/ да чуем Кидика". При това Кидиков е подминат от наградата точно в навечерието на петдесегодишнината си на сцена. Йорданка Христова пък бе извадена от списъка с наградените, защото взема пенсия за особени заслуги. Сред забравените се оказаха и братя Аргирови, и Богдан Томов.  Най-проблематично в случая е, че комисията, която е решавала кой точно има право на скромна награда за особени заслуги, е засекретена с мотива, че иначе можели да й въздействат. Първоначално се говореше, че неин председател е Иван Попйорданов, впоследствие стана ясно, че е проф. Пламен Джуров. Откакто скандалът се вихри в публичното пространство, за участници в комисията се спрягат Любо Киров, Графа, Белослава, Мария Илиева, което за пореден път

раздели гилдията на млади и стари

Мнозина заявиха, че не може по-млади хора да оценяват участието на по-възрастните си колеги. Други се хваната за последвалото намерение на културното ведомство да отличава и млади творци като Криско и Гери Никол, но на проектен принцип - като подпомага идеи, с които кандидатстват за одобрение.Накрая се оказа, че митичният списък на наградените всъщност е изваден от една позабравена вече книга на Генко Генков за "Златният Орфей". Най-вероятно листата е съставена от някой чиновник, прелистил книгата, комисията е гласувала и се е разотишла, напълно доволна, че прави нещо за музикалните си баби и дядовци.Така от списъка отсъстват Силвия Кацарова, Етиен Леви, Росица Кирилова, Милена Славова. Все имена, които се помнят и още се слушат. Съвсем отделен е въпросът, че сега наскачаха още една камара музиканти с въпроса "А мен защо ме няма?".

Опитваш да правиш нещо съвестно

нещо което хората са чакали с години, а започва една махленска разпра, коментира министър Банов. Обеща корекции и допълни: "Няма как да се нарече комуникационен проблем това, да наградиш най-добрите български творци.".Да, списъкът ще бъде допълнен, ще се намерят и други форми за отличия на творците ни. Но горчивият вкус остава. Заедно с тъжната констатация, че стратегията за култура, която трябва да изгради ясното отношение към хората, които прославят страната ни, все още е само мираж.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай