"Голямата игра" в Афганистан тепърва започва. Какво ще последва?

Страната е мозайка от етноси, чието основно занимание е войната

"Голямата игра" в Афганистан тепърва започва. Какво ще последва? | StandartNews.com
  • Страната е мозайка от етноси, чието основно занимание е войната
  • Наивно е да се смята, че американците изостават от събитията и не са си направили предварително добре сметката

БОЯН ЧУКОВ

Талибаните обявиха, че са установили контрол над територията на Афганистан. Официално заявиха, че имат намерения да строят Ислямски Емират на Афганистан. Президентът Ашраф Гани избяга с куфари натъпкани с пари в Таджикистан. Последните непотвърдени слухове го изпратиха след това в Оман, който е в сферата на влияние на Лондон.

Аналитично-информационният поток за Афганистан залива глобалните медии. Повечето коментатори се подиграват на американците и начина, по който те напуснаха Афганистан. Прекалено рано е за насмешки. Събитията тепърва ще се разгръщат в страната. Афганистан

продължава да бъде „черна дупка“

и е грешка да не се дооценява ситуацията. В действителност старата и нова администрация в Белия дом показаха, че следват фиксирана линия във външната политика на САЩ по отношение на Кабул и региона. През февруари 2020 г. Доналд Тръмп подписа в Доха, Катар, „мирно“ съглашение с талибаните, които американците лишиха от власт след 11 септември 2001 г. Индийският геостратег Брахма Челани, колумнист на „Проджект Синдикейт“, нарече сделката зад гърба на избраното правителство в Кабул „фаустовска“. Бившият американският президент легитимира талибаните. Доналд Тръмп показа, че има намерение да предостави контрола над Афганистан на терористичното опълчение и на неговите създатели в Пакистан. Движението „Талибан“ е създадено от пакистанските военни и пакистанското Междуведомствено разузнаване. Джо Байдън прие и продължи да изпълнява сделката на Доналд Тръмп. През април 2021 г. стана ясно от медиите, че американската администрация предвижда

подмяна на президента Ашраф Гани

с ново преходно правителство. В него талибаните трябва да заемат половината от местата. Администрацията на Джо Байдън планира вкарване на терористичното опълчение в правителството в Кабул. Много наивно е да се счита, че американците са били изненадани от това, което се случва в страната. Картините от Афганистан са ужасни и удрят силно по имиджа на САЩ. Очевидно е, че Pax Americana от 90-те се срина. Но това не е достатъчен аргумент да се приеме, че САЩ изостават от събитията в Афганистан и не са си направили предварително добре сметката. Бившият координатор на САЩ в администрацията на Доналд Тръмп за борба с тероризма Нейтън Сейлс каза нещо много важно: „Сега Китай, Русия и други държави са изкушени добре да се посмеят на администрацията на Джо Байдън. Мисля, че всяко едно веселие на тези страни ще бъде кратко, защото завоюването на Афганистан от талибаните ще има драматични последствия за региона и за другите страни, стремящи се към глобално лидерство“. Който може да чете между редовете!

На историческата дата в неделя, на 15 август, Кабул падна в ръцете на талибаните. Завладяването на афганистанската столица бе стремително и безкръвно. Толкова бърза развръзка на драматичната ситуация навява на мисълта, че най-вероятно тя е в резултат на

договорки между САЩ, Пакистан и талибаните

В този план се вписват логично и двете фрази на афганистанския министър на отбраната, генерал Бисмила Хан Мохамади: „Те ни вързаха ръцете и продадоха родината. Проклетият Гани (президентът) и неговата свита“. Талибаните стигнаха до Кабул безпрепятствено като настъпваха от всички посоки. Изведнъж обявиха, че отлагат щурма на столицата. Делегацията за преговори на талибаните пристигна около обяд в президентския дворец. Според CNN групата от 8-9 човека се ръководи от Анас Хакани, който е брат на заместник главата (в действителност лидер) на движението „Талибан“ Сираджудин Хакани. Бащата на двамата братя е Джалалудин Хакани, който е считан за един от най-жестоките терористи на Афганистан. Той е основател на „мрежата Хакани“, която е най-ефективното бойно крило на талибаните. Налице са множество странни моменти. Без сражения на талибаните са предадени около 200 селски местности, 30 градове и столицата. Американците внезапно се отказват да подкрепят с авиация правителствените войски. От друга страна талибаните всячески избягват да нанасят щети на САЩ. Но във всички случаи събитията в Афганистан сриват легитимността на САЩ като глобален хегемон и съюзник в очите на много държави. След превземането на Кабул е очевидно, че талибаните ще доминират в афганистанското правителство. В момента за тях приоритетна задача е да придобият видима легитимност и да осъществят

мирен преход към новия етап

в развитието на страната. Предвид горчивия опит на талибаните в миналото, те ще се опитат на първо време да укрепят своята власт, армията и да установят дипломатически отношения с околните държави. Малко вероятно е в обозримо бъдеще да се очаква настъпление от Афганистан на джихадисти на територията на централноазиатските републики. Но през това време влиянието на движението „Талибан“ в региона много ще се засили. Съществува и един сериозен проблем. Движението „Талибан“ не е еднородно. Съществуват сериозни различия между политическото крило, което е най-релефно представено в политическия офис в Катар и полевите командири по места.  

Въпреки споразумението в Доха талибаните продължават да поддържат отношения с „Ал Кайда“. В отчет на ООН, който е публикуван в началото на юни 2021 година, се говори, че голям брой джихадисти на „Ал Кайда“ и други терористични елементи, свързани с движението „Талибан“ се намират в различни краища на афганистанската територия. Те са отбелязали изтеглянето на войските на САЩ и НАТО от страната като победа на глобалния радикализъм. Значителна част от ръководството на „Ал Кайда“, а също така и членове на „Ал Кайда на Индийския субконтинент“ живеят в района на афганистано-пакистанската граница. Основното звено, което обезпечава взаимодействието на „Талибан“ с „Ал Кайда“ е „мрежата Хакани“. Тези две групи поддържат тесни връзки на базата на сходна идеология и отношения, формирани по време на тяхната обща борба.

Джихадисти от „Ал Кайда“ присъстват

най-малко в 15 афганистански провинции, основно в източните, южните и югоизточните региони. Присъствието на „Ал Кайда“ в Афганистан се потвърждава от свързаните с нея пропагандни структури и медии. В седмичния бюлетин „Табат“ на „Ал Кайда“ е публикувана информация за действието на „Ал Кайда“ в Афганистан и са изброени нападения извършени от „Ал Кайда“ от 2020 г. в 18 провинции.

Ядрото на ръководството на Ислямска държава в Сирия счита територията на Афганистан за база за разпространение на своето влияние в Централна и Южна Азия в рамките на проекта „Велик Халифат“. На територията на афганистанската провинция Бадахшан  се намират бойци на „Ислямско движение на Източен Туркестан“ (ИДИТ), които са предимно от Централна Азия, Северо-Кавказкия регион на Руската федерация, Пакистан и Синдзян-уйгурския автономен район на Китай. ИДИТ се стреми към създаване на ислямска държава в Синдзян. В Афганистан е активен регионалният филиал на Ислямска държава - „Вилает Хорасан“, който наброява 1000-1500 джихадисти.

Експертите от ООН са посочили две обезпокояващи тенденции. Първа, талибаните използват дронове за разузнаване и нападения. Втора, регистрирано е значително разширяване на мащабите на използване на магнитни самоделни взривни устройства и самоделни взривни устройства, монтирани на автотранспортни средства на терористи смъртници. 

Към този момент бъдещето на Афганистан е много неясно. Страната е мозайка от етноси. Северните племена са етнически узбеки, таджики, хазарейци. На всички тях основното занимание е да водят война. Афганистан е

геополитическият „слънчев сплит“ на Евразия

В момента всички глобални и регионални фактори се опитват да намерят общ език с талибаните, които са доказали, че са неуправляеми наемници. Ако китайците се разберат с тях, то индийците ще имат проблеми. Ако американците установят динамичен диалог с талибаните, то проблеми ще имат Русия, Китай и страните в Средна Азия. Англичаните могат да водят преговори с талибаните чрез своите хора в Междуведомственото разузнаване на Пакистан и Турция. Да не подценяваме Москва. Руснаците в периода 1979-1989 г. имат също сериозни „наработки“ в Афганистан и разполагат със своя собствена връзка с талибаните.

Афганистан има остра необходимост от финансова и инвестиционна подкрепа. В коя посока ще тръгне зависи от това, кой ще предложи проекти и предостави инвестиции и кредити на страната. В този план в най-изгодна позиция са китайците.

Засега най-застрашен е Таджикистан

Висока раждаемост, преобладаване на селско население, рязко падане на образователното ниво, ужасяваща бедност и социална несправедливост. Все предпоставки за идване на талибаните в съседен Таджикистан. Да не говорим за спящите звена на ислямските радикали в региона. Наличието на териториален спор между Киргизия и Таджикистан може да послужи за искра и начало на ислямистка експанзия на север от Афганистан. А пламне ли Ферганската долина ще бъдат въвлечен и Узбекистан. Което ще предизвика намесата и на изброените по-горе страни.    

   

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай