Голяма трагедия! 40% от българите сами се тровят

На 31 май се отбелязва Световният ден без тютюнопушене

Голяма трагедия! 40% от българите сами се тровят | StandartNews.com

На 31 май се отбелязва Световният ден без тютюнопушене. Официално той е определен от ООН през 1988 г. на Световната асамблея по здравеопазване.

По данни на Световната здравна организация повече от 25 са заболяванията, които се дължат на пушенето - сърдечно-съдови, белодробни и онкологични.

Последиците от лошия навик ежегодно водят до смъртта на около 6 милиона души по света, от които 600 000 са пасивни пушачи. 

Причината за високия здравен риск, до който водят цигарите, е фактът, че съдържат над 4000 химични вещества. От тях поне 250 са определени като опасни, а 50 - като канцерогенни - причиняващи рак. 

Поради тези причини Световната здравна организация (СЗО) и Европейската комисия (ЕК) водят политика за ограничаване на вредния навик във всички държави. 

В съзвучие с тези идеи през 2012 година България въведе забрана за пушене на обществени места. Почти 40% от пълнолетните българи пушат.

Коалицията “За живот без тютюнев дим” и офисът на СЗО в България ще представят днес нови научни находки и събития, свързани с темата на Световния ден без тютюнопушене тази година: “Отглеждайте храна, а не тютюн”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай