Голяма промяна в училище. Родителите бесни

Нововъведението не бе широко разгласено

Голяма промяна в училище. Родителите бесни | StandartNews.com

С голяма промяната в училищата дойде 15 септември. При това нововъведението не бе широко разгласено и днес масово вбеси родителите.

Започването на учебните часове в училищата у нас в 7:30 ч. вече няма да е по изключение, а се превръща в норма. Това става ясно от промени в наредбата за организация на дейностите в училищното образование, предложени от образователното министерство.

МОН обяви въпросните промени в средата на август, като акцентира върху най-голямата - даването на възможност на учениците от IV, VII и X клас да се явят на втора дата на изпитите от националното външно оценяване, ако са ги пропуснали поради престой в болница, карантина, смърт на близък човек или природно бедствие.

Нищо не бе съобщено обаче за друга промяна, свързана с началото на учебните часове.

Сегашните разпоредби гласят, че учебният ден "започва не по-рано от 8:00 ч. и приключва не по-късно от 19:30 ч.". Допуска се по изключение учебният ден да започва не по-рано от 7:30 ч., "когато условията в училището не позволяват обучението на всички паралелки да бъде само предиобед".

В тази хипотеза влизат редица училища, в които обучението е все още на две смени - това изисква да се освободи повече време за първа и втора смяна, съответно се налага учениците да започват по-рано сутрин - в 7:30, пише "Сега".

Родители, учители и експерти обаче отдавна призовават за по-късно започване, защото според изследвания в ранните сутрешни часове децата не са адекватни и съответно часовете им не протичат ефективно. На този фон, а и на поетия от държавата курс към плавно преминаване към едносменно обучение, предложената от МОН промяна изглежда странно.

Новите текстове заменят думите "не по-рано от 8:00 ч." с "не по-рано от 7:30 ч.", като разпоредбата за изключението се премахва. Това означава, че дори да няма необходимост - например условията му не позволяват обучение на всички паралелки само предиобед, всички училища, вкл. и тези на едносменен режим, ще могат да започват в 7:30 по свое усмотрение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай