Голяма промяна! Засяга 126 000 души

Решението на правителството

Голяма промяна! Засяга 126 000 души | StandartNews.com

Важна новина, свързана с много пенсионери.

Правителството реши, че социалната пенсия за старост се увеличава и от 247 става 276 лева. Увеличението е с 12%, с колкото се планира да бъдат актуализирани и пенсиите по т.нар. швейцарско правило, считано от 1-ви юли т.г. Това заяви пред медии в Министерски съвет социалният министър Иванка Шалапатова.

Промяната ще доведе до ръст на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност на гражданите, тъй като по закон техният размер се определя в зависимост от социалната пенсия за старост. Това са пенсиите за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия, разясни тя.

Тя допълни, че ще се повишат и размерите на нормативно установените добавки към пенсиите за чужда помощ, каквито се полага на ветераните от войните.

Увеличението на социалната пенсия за старост ще повиши доходите на близо 126 хил. души.

 Всички пенсии от 1-ви юли, отпуснати до края на миналата година, ще бъдат осъвременени с 12 процента. От същата дата минималният размер на пенсиите и за осигурителен стаж и възраст при пълен осигурителен стаж също ще се повишат – от 467 на 523 лева, обяви още министър Шалапатова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай