Голяма изненада. Дунав не влиза в Шенген

Ще има гранични проверки, ето защо

Голяма изненада. Дунав не влиза в Шенген | StandartNews.com

Голяма изненада след решението за влизане на България и Румъния в т. нар. въздушен и морски Шенген. В края на 2023 г. държавите членки се споразумяха за включване на България и Румъния в шенгенското пространство по въздух и вода от края на март 2024 г.. Оказа се обаче, че  река Дунав не влиза в тази договорка и не може да се стигне от Русе до Виена без граничен контрол.

Това става ясно от отговора на Европейската комисия на въпрос, отправен от "Капитал". Облекченията няма да важат дори за преминаването на реката от България към Румъния и обратното.

"Пътниците и екипажите, пристигащи от България за Румъния по река Дунав, ще продължат да бъдат обект на граничен контрол, тъй като общите сухопътни граници включват речни граници. Следователно проверките ще продължат да се извършват, докато Съветът вземе решение за премахване на контрола по тези граници", коментира Анита Хайпер, говорител на ЕК за вътрешните работи и миграцията за „Капитал”.

След началото на 2024 г. трафикът между България и Румъния бе още затруднен от тристранно споразумение с Австрия, което включва пет допълнителни условия, сред които и "засилване на граничния контрол" между двете държави, както и между Румъния и Унгария.

През седмицата излязоха и допълнителни твърдения, че пътници и товари ще трябва да бъдат проверявани при преминаване през проливите Босфор и Дарданели, т.е. единственото свободно пътуване по море ще бъде между България и Румъния, което в крайна сметка обезсмисля ползите от "водния Шенген". Но това не се потвърждава ясно от ЕК.

Пътниците и екипажът, пристигащи от България в Румъния (или обратно) на кораб, идващ от която и да е друга страна от Шенген, ще се считат за вътрешношенгенски морски транспорт. Следователно те няма да бъдат обект на граничен контрол от 31 март 2024 г., казва още Анита Хайпер. Така тя отговоря на въпроса дали допълнителни проверки на проливите ще бъдат необходими.

Говорителката на ЕК допълва, че ползите от "въздушния Шенген" също ще са налице и на "пътници и екипаж, пътуващи със самолет от Букурещ до Виена, вече няма да се извършват гранични проверки на летищата на заминаване и пристигане. Контролът по въздушните граници ще бъде премахнат със същата дата".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Jobs
преди 3 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти поефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://do.my/xbio

Откажи
Касарапа
преди 3 месеца

До кога ще изпълняваш о неразумний юроде тия еврейски разпоредби докога ще се подиграват втора категория хора с нас,забрави ли Левски Караджата я ги разкарай тия мъже с бикини и сутиени гадни джендъри

Откажи