Голяма беля! Три наши кораба арестувани в Румъния

Общо 10 моряци са задържани

Голяма беля! Три наши кораба арестувани в Румъния | StandartNews.com

Три наши кораба бяха арестувани в Румъния късно снощи заради незаконен улов на акули, предаде БНР, цитирайки Изпълнителната агенция за рибарство и аквакултури (ИАРА). Общо 10 моряци са задържани, потвърди посланикът ни в Букурещ Радко Влайков.

Единият от корабите е регистриран във Варна, другите са от Каварна и Бургас. Съответните институции извършват проверка, а дотогава корабите са задържани на пристанището в Констанца.

Моряците са в добро здравословно състояние, каза Влайков пред БНТ. Имат достатъчно вода, ще им се окаже съдействие за храната. До този момент капитаните на трите кораба не са търсили контакт с посолството на България, уточни Влайков.

По думите на посланика капитаните на корабите са потвърдили, че снощи около 23.30 ч. на 50 мили източно от Констанца са били спрени за проверка и са били конвоирани до пристанището в Констанца. В момента те се намират на порт 1 - военното пристанище в Констанца.

Посланик Влайков уточни, че посолството ни в Букуращ е научило от публикации в румънските медии за задържаните три български риболовни кораба. Веднага са били провели разговори с дирекция "Консулски отношения" на МВнР на Румъния и бреговата охрана.

Говорителят на бреговата охрана е потвърдил, че българските кораби са били задържани и в момента се намират на порт 1. На моряците не е позволено да напускат корабите. Случаят се разследва от бреговата охрана и е образувано наказателно производство под надзора на прокуратурата.

Консулът в посолството Мирослав Енков е провел разговори с Димитър Димитров, адвокат на сдружение "Черноморски изгрев", членовете на които са фирмите собственици на задържаните кораби.

Нашите дипломати са изпратили спешна нота до МВнР на Румъния с молба да се изясни случаят, какви са причините за задържането, какъв е статутът на българските граждани, задържани ли са, или не, само корабите ли са задържани, какви действия ще бъдат предприети спрямо тях и информация за състоянието им.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай