Голям проблем с украинските бежанци. Сезонът под въпрос

Чужденците бягат, ако в хотела има бягащи от войната хора

Голям проблем с украинските бежанци. Сезонът под въпрос | StandartNews.com

Голям проблем с украинските бежанци разкри кметът на Поморие Иван Алексиев по време на работна среща с хотелиери и ресторантьори.

Община Поморие е направила всичко възможно, за да може предстоящият летен сезон да бъде посрещнат оптимално и да няма проблеми нито за бизнеса, нито за туристите, увери Алексиев. Но съобщи нещо много притеснително.

„Има едно сериозно притеснение и то е обвързано с продължаващия конфликт в Украйна. В момента на територията на общината имаме настанени 716 украински граждани в хотели, но вероятно тяхната бройка е над 1000, като се включат и тези, отседнали в жилища. Тези в хотелите, според държавата, трябва да бъдат изведени от там след 31 май – нещо, което, оказва се, изглежда по-скоро невъзможно засега, без намесата на държавата“, коментира кметът Иван Алексиев.

С думите му бяха съгласни мнозинството от присъстващите представители от бранша, някои от които изразиха притеснения, че заради това сезонът може да „пропадне“.

Хотелиерите в Поморие съобщиха още една тревожна тенденция. Оказва се, че има отлив от резервации и това се дължи на основния въпрос, който задават чуждестранните туристи, преди да потвърдят престоя си: „Имате ли настанени украинци в хотела и те отделени ли са от туристите?“. Ако отговорът е „да“, голяма част от хората отказват резервациите си, потвърдиха представители от бранша. Къде е държавата, питат те, пише БЛИЦ.

И което е по-лошо – според хотелиерите няма работещ механизъм, по който украинските бежанци да бъдат изведени от обектите им без тяхното изрично съгласие, което поставя под въпрос това колко места реално ще има свободни за активния летен сезон. Някои от бежанците вече категорично са заявили, че няма да се преместят в държавни бази след 31 май.

„Това е проблем, който нито ние, нито вие можем да решим. Това е изцяло в ръцете на държавата и засега няма изглед да има предложени мерки в това отношение. Има несигурност – не само заради войната, но и в заради политическите скандали и надвиснала икономическа криза. Туристите искат да дойдат тук и да си почиват, а не да не знаят дали утре ще имат вода или ток в хотела и дали ресторантът ще предлага определени храни.“, каза Алексиев. Той призова управляващите да се активизират и да вземат решения за туризма преди началото на летния сезон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай