Четвъртък,

Голям пробив за Шенген! Кой обърна палачинката?

От: Агенция Стандарт -
11875
Голям пробив за Шенген! Кой обърна палачинката?
A
A
A

Социалдемократите, една от двете партии в управлението, противопоставила се на разширяването на Шенген с България и Румъния, промени позицията си и ще даде подкрепата си властите в Стокхолм да подкрепят такова решение, съобщи "Дневник".

Заедно с десните евроскептични Шведски демократи, представители на партията не бяха съгласни със състоянието на борбата с корупцията и организираната престъпност в тези страни. Но съгласието на социалдемократите осигурява мнозинство в Рикдсага (парламента) на Швеция, когато това предложение бъде внесено от правителството.

Причината е, че кабинетът е представил на депутатите от комисията но правосъдие набор от мненията на различни власти по този въпрос. Социалдемократите бяха заявили, че не им е било позволено да видят анализите на съответните власти за ефекта от падането на паспортния контрол на вътрешните граници на България, Румъния и Хърватия.

Ардалан Шекараби, говорител по правните въпроси на Социалдемократите, е казал днес, цитиран от обществената телевизия SVT, че "изглежда властите нямат нищо против разширяването и в този контекст сме готови да застанем зад шведската позиция за разширяването на Шенген, така че България и Румъния да влязат".

Шекараби допълва, че партията ще продължи да се противопоставя на предложенията на ЕС, ако те не взимат предвид сериозни анализи за въздействието им върху шведските интереси: "Това ни изискване към правителството ще важи по всички въпроси, свързани с ЕС".

Той е напомнил, че тази позиция е особено важна, защото от 1 януари Швеция поема ротационното председателство на Света на ЕС и в следващата половин година трябва да се следи кое е важно за страната в по-широк контекст, а не само дали председателството е преминало успешно.

Гласуването се очаква на последното за годината заседание на Съвета на министрите на вътрешните работи и правосъдието в ЕС на 8-9 декември. Шведският министър изглежда ще се яви на срещата с одобрение от парламента, като засега не е ясна позицията на Нидерландия и Австрия, а има съмнения и за тази на Дания.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com