Голям празник! Какво трябва да направим на Благовещение

В народните представи този ден се свързва с идването на прелетните птици

Голям празник! Какво трябва да направим на Благовещение | StandartNews.com

Днес е голям празник. Благовещение е един от най-значимите пролетни празници. Той се отбелязва винаги 9 месеца преди Коледа - на 25 март.

Според Библията на този ден Архангел Гавраил донася на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството, сина Божий Иисус Христос.

В народните представи този ден се свързва с идването на прелетните птици и с окончателното пролетно пробуждане на природата.

Според народните поверия след Благовещение всеки трябва да излиза от вкъщи сит и с пари в джоба. На обредната трапеза присъстват риба (изпечена или сварена), шарена пита, лучник.

На този празник е нежелателно да се вземат пари назаем или да се изнася нещо от дома, защото заедно с тази вещ благополучието и здравето ще напуснат човек. В деня на Благовещение трябва да правите добри дела и да не се карате със семейството и приятелите.

Вярва се, че ако някой види най-напред щъркел, който не лети, а лежи или ходи, недобро ще го сполети. Ако мома или момък види най-напред лястовица, три пъти завързва празна кърпа, поставя я на покрива и след три дни по нея гадае какъв (каква) ще вземе.

Празникът се свързва с някои традиции и забрани. Например, след литургията в много църкви се пускат бели птици. На този ден не се извършват панихиди и молебени. Църквата не прави сватби. Тези, които искат да сключат брак, без да нарушават православните традиции, могат да го направят от първата неделя след Великден. Също така на Благовещение не трябва да се шие, подстригва и разресва косата. Тежкият физически труд трябва да се отложи.

На Благовещение всеки трябва да се облече с нови дрехи, за да има късмет в годината. Добре е да се стане рано и цялото семейство отиде на църква, а след това да се събере около празничната трапеза.

На днешния ден празнуват всички, които носят имената Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Евангелина, Bангел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай