Голям ден! Върнаха скъпи предмети на България

Изключително ценни са

Голям ден! Върнаха скъпи предмети на България | StandartNews.com

На ГДБОП бяха върнати антични предмети изнесени незаконно от България. Дирекцията предаде на Министерството на културата над 4000 археологически находки, станали обект на трафик.

България успява да си върне незаконно изнесените културни наследства след няколкогодишна съвместна работа с Италия, Германия, Канада и САЩ.  

„Предметите са закупени от най-различни групи иманяри. Изнесени са незаконно в Испания и оттам извършителите са ползвали обществени пощи и са ги изпратили в САЩ”, заяви Тигран Варданян от ГДБОП.

Най-ценният предмет е шлем, върнат след петгодишно разследване. Оказва се, че е станал притежание на американски милиардер. След разследването прокуратурата в Америка изземва от него над 180 предмета на стойност 70 милиона щатски долара.

„Шлемът е закупен за 200 000 щатски долара. Но незаконно продадените културни ценности се смята, че струват толкова, колкото един човек би платил за тях”, добави Варданян.

Находките ще бъдат почистени и изложени за посетители в различни музеи в страната. „Те са от различен исторически период. Имаме от Античността, Средновековието, както и такива от 17-18 век”, уточни Александър Трайков от Министерство на културата.

Колекцията от културни наследства включва византийски коруби и римски монети от сребро и мед. Преди да бъдат върнати в страната ни, са били продавани нелегално на висока цена в световен сайт за търговия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай