Големият сняг идва. Два съвета от Георги Рачев

Професорът каза по дни кога какво ни чака в първите дни на февруари

Големият сняг идва. Два съвета от Георги Рачев | StandartNews.com

Големият сняг идва. Предупреждението отправи именитият климатолог проф. Георги Рачев. Той обяви, че януари си отива много топъл от обичайното за този месец. А времето в първата седмица на февруари ще бъде динамично. Накрая съобщи по дни кога ще има преспи и кога само дъжд.

На 1 февруари няма да има сняг, прогнозира професорът за бТВ. В четвъртък обаче ще вали. Петък ще ни пропусне, но затова пък в събота пада големият сняг, каза проф. Рачев. Но уточни, че преспите няма да са в цялата страна. На места вместо сняг ще падне обилен дъжд.

В тази връзка професорът даде два съвета. Първият е за шофьорите.

„Това преминаване между дъжд и сняг прави пътищата доста хлъзгави. За всички, които карат - смъкнете скоростта с 15-20 километра в час. Ще закъснеете с 15 минути, но ще пристигнете без проблеми“, посочи климатологът.

Над 2000 метра максималните температури ще са до минус 10 градуса, със снеговалежи и силен вятър, каза Рачев и даде втория си съвет.

„Най-добре пред камината и с малка чашка червено вино. Времето в планината ще е лошо“, посочи проф. Рачев.

В София температурите през седмицата ще са положителни, но заради вятъра ще се усещат по-ниски.

В Стара Загора ще е значително по-топло. В четвъртък температурите ще са до 8 градуса. По Черноморието температурите също ще са над нулата, но вятърът остава силен.

В Добрич ще има затопляне до четвъртък, а след това понижение и на максималните и на минималните температури. Скоростта на вятъра ще е висока.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай