Големи промени! Нови правила за къмпингуването у нас

Ето какви са те

Големи промени! Нови правила за къмпингуването у нас | StandartNews.com

Стартира поредният опит за слагане на нови правила за дивият къмпинг в България. До края на годината държавата трябва да разработи нормативни правила, които да уредят свободното къмпингуване. Това стана ясно от кръгла маса по темата в Народното събрание.

Плаж „Крапец - север” край Шабла от години събира свободни къмпингари. Ани Иванова и нейният съпруг Владимир са за това да има разписани правила за свободно къмпингуване. Против са обаче то да бъде забранено, каквито са опасенията им от подготвяната наредба. Дават за пример, че в съседство с техния кемпер няколко други са заградили части от плажа за цялото лято.

„Например, някакви 5-10 лв. на денонощие да се плаща. Трябва да има нещо, за да ги притесни. Не можеш да си заградиш караваната цяло лято и друг да не може да припари дотам”, смята Владимир.

„Съгласни сме, ако трябва, да се събира такса. Шабла, Крапец, Дуранкулак имат нужда от средства за отпадъците, които изхвърляме”, добави Ани.

Именно проблемът с отпадъците изтъкна кметът на Шабла Мариян Жечев пред депутати и експерти от държавните институции, които трябва да изготвят наредбата за свободното къмпингуване. „Годишно в тези зони събираме над 500 тона отпадък и това го плащат всички наши съграждани”, подчерта той.

Вече четири години държавата прави опит да определи правила за свободното къмпингуване, след като през 2019 г. бяха приети промени в Закона за устройство на черноморското крайбрежие, които на практика забраниха къмпингуване на места, които не са специално определени за целта. Тези места трябваше да бъдат описани в наредба. От тогава до сега наредбата е в процес на написване.

„Какво означава тази наредба? Начинът, по който е представена, и това, което е записано вътре, реално е забрана”, смята адвокатът Дончо Бораджиев.

Кръглата маса в Народното събрание стигна до решението да се създаде работна група, която да изработи нормативен документ, който да уреди правилата за свободно къмпингуване. Документът трябва да е готов до края на годината.

Кръглата маса на тема „Регулация на дивото и свободното къмпингуване” беше организирана от народния представител от „Продължаваме Промяната - Демократична България” Ивайло Мирчев. По негова инициатива участие взеха представители на ресорните министерства, местната власт и граждански организации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай