Гнил вот и липсващи бюлетини в Медицинския

Гнил вот и липсващи бюлетини в Медицинския | StandartNews.com

Проф. Вихра Миланова обяви, че остава ректор до решение на съда

Ден след преврата в Медицинския университет, съмненията за начина, по който беше свален ректора професор Вихра Миланова и на нейно място бе избран Виктор Златков, се задълбочиха още повече. Това стана, след като се оказа, че във вота са участвали подставени лица, а бюлетините и протоколите от проведеното завчера общо събрание са изчезнали. Комисия, назначена от министъра на образованието Меглена Кунева, бе в университета и изиска документите по процедура, но бе установено, че те не са в Ректората, съобщиха от Медицинския университет. Членове на Общото събрание твърдят, че са видели във вторник бившия главен секретар проф. Алексей Алексеев да отнася урните неясно къде.

Легитимността на проведения избор, който още завчера премиерът Бойко Борисов определи като скандален и непрозрачен, е под въпрос и поради факта, че в съда има заведени жалби срещу организирането му, провеждането и решенията от него. До извънредното общо събрание на медицинското висше училище се стигна след скандал около одита на дейността му, който показа злоупотреби по времето на бившия ректор Ваньо Митев и предизвика проверки от прокуратурата и данъчната служба. Според запознати Митев и близки до него кръгове са инициаторите за свикването на общо събрание за смяната на настоящия ректор Вихра Миланова. От нея се очакваше да сложи край на нарушенията. "Докато съдът се произнесе, законният ректор съм аз", заяви днес пред журналисти проф. Вихра Миланова. Ако Златков се появи, ще се разберат "като възрастни хора". Тя обяви, че оспорва в съда отзоваването си и избора за неин приемник на проф. Виктор Златков, досега зам.-декан на медицинския факултет на висшето училище и доскорошен директор на "Майчин дом.
Проф. Миланова обясни, че има подадени жалби за неспазване на Административно-процесуалния кодекс и Закона за висшето образование по отношение на процедурата по организиране на Общото събрание на университета. Тези жалби са подадени още на 4 октомври, т.е. преди събранието на 11 октомври, уточни проф. Миланова. Според нея на основание на тези жалби се образува съдебно дело и се спират всички решения на Общото събрание. "На това основание не влиза в сила решението му.", разясни проф. Миланова. Според нея случилото се е

резултат на едномесечен натиск

върху преподавателите в Медицинския университет, който предизвика страх в тях". „Видях едни умислени, затворени хора, които явно взимат решенията под натиск. Това беше финалът на едномесечен активен натиск върху преподавателите в МУ", коментира Миланова. Страхът им бил подсилен и с начина, по който влизали в залата - с безпрецедентни мерки за сигурност и строг пропускателен режим. Факт е че, че заседанието на общото събрание премина под засилена охрана. Проф. Миланова допълни, че лично към нея са били отправени множество лични нападки, натискът спрямо нея бил предимно психически, имало и заплахи в „широкия смисъл", но не даде подробности за това. Основните нападки били, че е спряла обществените поръчки, за които се заговори след скандала с бившия ректор Ваньо Митев. "Това не е истина", категорична е проф. Миланова. Тя обясни, че обществените поръчки трябвало да се изчистят, за да продължат да се изпълняват. За пример тя даде сградата на бившия стол номер 8, който бе сред засегнатите в доклада. Сградата наистина се руши и на мястото й би трябвало да бъде построен комплекс, в който да се настани администрацията и да има зали. „Тази сграда е публична държавна собственост и за щастие областният управител се намеси навреме и беше прекратено сериозно нарушение", коментира проф. Миланова. В момента тече процедура по прехвърляне на собствеността в публично-частна, за да продължат строителните действия.
Тя опроверга информацията, че няма достатъчно кандидат-студенти, желаещи да учат във висшето учебно заведение. „Истината е точно обратната. Записани са и са кандидатствали повече студенти, особено чуждестранни, в сравнение с миналата година и по-миналата. Дори на този етап трябва да спрем, тъй като капацитетът е надхвърлен. Сега правим опити, чрез Министерство на образованието и науката, да увеличим капацитета на университета, за да отговорим на тези желания", обясни проф. Миланова.
Тя допълни, че бил упражнен SMS натиск да не отиват колеги при откриването на учебната година. Проф. Миланова заяви, че има добра памет и знае как е била избрана. „Аз бях избрана с 376 гласа", заяви тя. Зам.-председателят на Столична лекарска колегия д-р Александър Заимов защити Миланова. „Ако толкова много хора смятат, че проф. Миланова е калпав ректор и искат да я отстранят,

можеха да изчакат всичко да бъде законно

заяви той.
Според него общото събрание на 11 октомври е било нелегитимно. Той допълни, че не може да разбере какъв точно е грехът на проф. Миланова. УС на Българския лекарски съюз (БЛС) миналата седмица е приел становище, с което подкрепя законно избрания ректор. Всички скандали се отразяват на доверието на хората в университета и на неговия имидж, предупреди д-р Заимов.
В защита на проф. Миланова се обяви и шефът на Александровска болница - Костадин Ангелов. Според негова информация в залата е имало подставени лица, както и хора, занимаващи се с набирането на студенти и с реклама на Медицинския университет, които нямат нищо общо с Общото събрание. Ангелов беше изведен от заседанието с охрана, въпреки че е член на Общото събрание. Освен това твърди, че той и други членове на Общото събрание не са получили покани за него.
„Бях отстранен по позорен начин. Човек, който не работи в МУ-София дирижираше какво да се прави, не намирам това за демократично. Обадиха ми се омерзени колеги, които казаха, че това е крахът на университета", коментира Ангелов.
Той визира действията на проф. Алексей Алексеев, бивш главен секретар на университета и приближен на Ваньо Митев, който е нареждал кой да бъде допускан, както и делегатите да не говорят с медиите. Според Ангелов нито един от членовете на събранието не е гласувал то да е закрито за обществеността и медиите.
Скандалът предизвика реакцията и на министъра на образованието Меглена Кунева. Тя се ангажира с проверка на начина на провеждане на скандалното Общо събрание. Тя се контролира от проф. Иван Димов, зам.-министър на образованието.
"Начинът, по който беше проведено Общото събрание на Медицинския университет в София - с охрана и при заключени врати, е неприемлив", коментира тя. "Университетите имат академична автономия и сами избират органите си на управление. МОН не може да се намесва в този процес. Аз обаче ще направя проверка на общо основание, като се позова на Закона за висше образование, на начина на провеждане на Общото събрание. Трябва да установим има ли нарушение на нормативната уредба и да направим всичко възможно да запазим престижа на Медицинския университет. Споровете около него ще продължат и ще го разтърсят из основи. Това за нас не е добре", коментира Кунева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай