Глоби за груби доктори

Лекарите ни казват, ако са объркали лечението ни, и ако имат финансови интереси

Глоби за груби доктори | StandartNews.com

София. Лекарите, които не са учтиви, а се държат грубо с пациентите, ще се наказват от гилдията си. Това е разписано в Правилата за добра медицинска практика, които най-накрая бяха приети от здравния министър. В тях се задават основните параметри за поведението на лекарите в работата им. Ако те не се спазват, медиците могат да се наказват от етичните комисии на съсловната им организация от мъмрене през глоба до 10 заплати или отнемане на правата им да практикуват до 2 години.

В правилата за добра практика медиците се задължават да не се възползват от професионалната си позиция, както и да търсят второ мнение, ако случаят е извън тяхната компетентност. Ако лекар види, че е допуснал грешка при лечението пък, трябва да обясни на пациента какви са последиците и да се опита да я поправи, се казва още в тях. Освен това лекарите се задължават да учат постоянно, иначе отново подлежат на наказания. Медиците ще трябва да ни казват и, ако ни пращат в лаборатория или клиника, ако от това имат лични или финансови интереси.
Правила за добра медицинска практика тепърва ще трябва да се напишат и за всяка отделна специалност. Те са много важни, защото там ще се разпишат основните алгоритми, които трябва да се спазват при лечение от докторите. Това ще направят съответните медицински дружества. Ако има съмнение за лекарска грешка, тя ще се доказва според написаните правила. Така на практика се пази по-добре интересът и на медиците, и на пациентите.

Спешните здравни мерки готови до 2 седмици

Спешни мерки за оптимизиране на здравната система трябва да са готови до 20 декември. Това пише в заповедта на премиера Пламен Орешарски за сформирането на работната група към МС, която да бистри здравната политика. Тя беше създадена след отпускането на допълнителните средства за болниците в края на годината по настояване на финансист номер 1 Петър Чобанов. В нея има над 20 членове от съсловните организации на медиците, държавата и пациентите, а първото й заседание беше в сряда. На него стана ясно, че до следващия четвъртък трябва да изпратим предложенията си за подобряване на качеството в сферата на болничната помощ, лекарствата и контрола, каза Станимир Хасърджиев, председател на НПО. След като приемат първите спешни мерки до 20 декември, членовете на групата ще дават идеи и за цялостна промяна на системата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай