Гергов: Румънски университет прави филиал във Видин

Ще докараме китайска делегация, дано инвестират при нас

Гергов: Румънски университет прави филиал във Видин | StandartNews.com

Герго Гергов стана кмет на Видин през 2011 г. с подкрепата на БСП. Откриването на Дунав мост 2 вкара местния градоначалник във фокуса на медиите, особено след като той заплаши, че няма да подпише акт 16 за новото съоръжение. Нещо повече, Гергов подкрепи протеста на граждани в деня на откриването на моста.

- Г-н Гергов, станахте известен с това, че подписахте акт 16 за новия мост между Видин и Калафат с особено мнение. Обвиниха ви, че бавите откриването му. По какви съображения взехте това решение?

- Видин е най-заинтересован да има мост и аз по никакъв начин не бих желал да бавя или да спирам откриването му, което стана факт. Истината е, че имаше забавяне в предоставянето ни на документацията, свързана с изпълнението на проекта, което не ни даде възможност да се запознаем навреме с нея. Но не само за това. А защото след влизането на моста в експлоатация остават редица неизяснени въпроси, свързани с прилежащата инфраструктура на моста. Първият се отнася до двата надлеза над скоростната линия - при парк "Нора Пизанти" и на улица "Широка". Има проблеми с подстъпите и достъпа до имоти в секторите около тези надлези. За единия е паднала в съда заповедта за въвеждане в подробен устройствен план. Т.е. той е незаконен. Остана да виси проблемът с жп линията, по която влаковете ще се движат към моста със 160 км. Тя откъсва ромския квартал "Нов път" от града, не се изгради и предпазна ограда. Аз от година и половина поставям този въпрос, но той не получи решение.

По надлеза има една пасарелка за пешеходци, но такъв тип преход не е удачен за преминаване на много хора. Решението е неудобно и неприемливо. Казва се, че е изградена една много модерна жп линия, но тя създава проблеми на хората. Исках да се обърне внимание на този факт, да се знае за него. Вторият жив проблем е пътят към западната промишлена зона, където са базите за дейност на 15 фирми. Асфалтираният път до там бе разрушен заради строителството на моста и общината търпи негативи от това. Досега сме изплатили обезщетения за 1 млн. лв. на потърпевшите фирми. В момента е изграден каменен път, по който през зимата не могат да се движат тежки камиони. Защо не се асфалтира? Възложител на моста и прилежащата му инфраструктура е държавата, но ние, общината, носим на свой гръб неуредиците около изграждането му.

- Какво предлагате да бъде направено?

- Предложих ясно и точно - да се създаде комисия от представители на държавата, общината и фирмата изпълнител на проекта за моста, която да очертае проблемните места, да изчисли какви средства са нужни за отстраняването им и да определи сроковете, в които това може да бъде направено. Държавата трябва да ни подкрепи с финансови средства, защото общината няма тази възможност.

- Вие подкрепихте и протеста на граждани в деня на откриването на моста. Бяхте с тях, това също ли е начин държавата да обърне внимание на Видин?

- Часове преди откриването на моста в подходите му на българския бряг се събраха доста хора, организирани от гражданското движение "Днес", които поставиха своите искания. Те не протестираха, те апелираха да бъде обърнато внимание на региона.

- Какво искат те?

- Искат специална политика на данъчни и финансови стимули за инвеститорите в района, възстановяване на поливното земеделие, допълнителни стимули за младите семейства, оптимизиране на образователната структура. Това са реални искания и аз като гражданин ги подкрепям. Като кмет ще внеса този апел в общинския съвет за оценка и одобрение и ще инициирам среща с представители на изпълнителната власт и на парламента. Този граждански апел е адресиран към президента министър-председателя, председателя на Народното събрание и депутатите от района.

- Голяма част от хората обаче преживяват еуфория от откриването на моста?

- Да, още същата вечер - на 14 юни, общината организира празник по повод моста. Приятно ми беше да заявя пред множеството, че нашият град има бъдеще, че ще се развива. Веселбата продължи до късно с концерт на поп звездата Владимир Ампов - Графа, с много бира и кебапчета.

- Мостът влезе в експлоатация. Какво предстои оттук нататък, за да се усети неговата полза за развитието на Видин?

- Мостът е едно много красиво и удобно съоръжение, с което започва нова страница от историята на Видин. С него не свършва, а започва битката за Видин. Имам предвид битка за излизане от този негативен образ на най-беден регион на Европа. Оформя се нов трансграничен регион - от тук до Враца, Калафат -Крайова и съседната сръбска област, а Видин е естественият център на този кръстопът. В този регион живеят 2 млн. души, които имат сродни проблеми. През последните месеци активизирахме отношенията си с властите в Калафат и Крайова. Във Видин дойдоха двама румънски депутати и представител на посолството на Румъния. Те проявиха интерес към износа на наши вина за техния пазар и към откриването на филиал във Видин на медицинския университет в Крайова.

- Какви други общи проекти с Калафат предвиждате?

- Подготвяме побратимяването на Видин с Калафат. На предстоящата сесия общинските съветници трябва да одобрят споразумението. На Калафат предстои същото, след което ще стане официалното подписване на документа. Имаме воля да разработваме съвместни проекти и да търсим европейско финансиране. Строежът на Дунав мост 2 ни научи да работим заедно. Социалният ефект от такива проекти е по-голям, защото те подобряват качеството на живота на повече хора.

- Имате ли конкретни планове за създаване на нови производства и откриване на работни места, което е истинското спасение за Видин?

- Да, налице е интерес на инвеститори за създаване на интермодален терминал и на свободна зона за търговия. Нужно е да бъде изработен мастерплан, от какъвто се интересуват инвеститорите, защото ще знаят къде какво производство могат да развиват, какви са икономическите им ползи. За него отново търсим помощта на държавата - финансова и техническа. Има готов частен проект за създаване на автомобилен клъстър с предприятия за автомобилната индустрия. В началото ще се изработват части за коли, а след това и ще се сглобяват. Ако този грандиозен проект се реализира, то в пространството до моста - една зона с площ от 630 дка, могат да бъдат открити от 30 до 50 000 работни места. Немски инвеститори много са харесали мястото, защото има условия за производство и воден път за готовата продукция.

- На какво се надявате от държавата?

- На промяна в отношението си към Видин. Да погледне с друго око на него. Досега проектите по Дунав са били насочвани към Русе, там вече има завод за автомобилни части. Двата града имат различни пазари и различни потенциали. Единият е развиван в едно време, другият - в друго. Единият е насочен към едни страни, ние - към други.

-Това е перспектива, а в по-краткосрочен план?

- В България през юли пристига делегация от Китай. Аз се договорих с посланика на страната у нас цялата делегация или определени нейни членове да дойдат във Видин. Ще ги запознаем с нашите възможности за производство и търговия. Търсим преки инвестиции от тази страна. В интегрирания план за развитие на Видин предвидихме обновление на средата в централната градска част и в кварталите, но и създаване на промишлена зона за индустриално развитие на града. Този момент също ще популяризираме, а той се харесва на инвеститорите.

- Кога виждате конкретен резултат от новото съоръжение за града и района?

- Позитивите ще се усетят за година и ще се увеличават през следващите. Не може такъв поток - 415 000 превозни средства да преминат през Видин и това да не променя ситуацията. Хората тепърва ще усещат ползите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай