Гарелов се подигра на политиците, посочи недостатъците им

Празнословието е като детската болест на демокрацията

Гарелов се подигра на политиците, посочи недостатъците им | StandartNews.com

"Мистър Панорама" Иван Гарелов осмя българските политици в начина, по който те се обръщат към избирателите си. В интервю за бТВ той посочи и основната грешка на народните ни избраници - празнословието.

„Празнословието е като детската болест на демокрацията. През толкова изпитания минахме до съставянето на редовно правителство. В парламента се занимават със себе си. Да се обвиняват взаимно, да казват колко е лош президентът или да защитават някого. Дори стигнаха до бой. Дори да спорят, дори да се бият, ама да си струва“, описа ситуацията Гарелов.

Той определи като „празни думи“ обяснението, че Радев се опитва да съхрани Иван Гешев, за да бъде част от политически проект и припомни, че президентът отказа в началото да подпише указа за назначаването му.

„Много усилия се хвърлиха за съставяне на конституционно мнозинство. Шапка им свалям, но не разбрах какво точно искат да променят в Конституцията“, посочи Гарелов.

„Веднага, когато решиш, че парламентът ще назначава служебните кабинети, ще възникне проблемът – защо народът пряко избира президента? Целта им е да се ограничи властта на президента. Ако всички усилия са насочени към укрепване на властта – това е сталински модел. Има човек – има проблем, няма човек – няма проблем. Не можем да съчиним какво да прави главният прокурор – да махнем длъжността. Служебните правителства също“, добави журналистът.

„Отстраняването на Гешев беше направено от хората, които го избраха. Те демонстрираха, че се подчиняват на сили и влияния, които са вън от съдебната система. Олга Керелска, която гласува против избора на Гешев и против махането му, обясни, че и в двата случая вижда външна намеса“, каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай