Галерист от Ню Йорк води арт елит във Варна

Стефан Стоянов показва прочути художнички от Европа и Щатите в "Графит"

Галерист от Ню Йорк води арт елит във Варна    | StandartNews.com

Варна. "Кой може да измери възбудата и стремлението в душата на поет, когато тя е затворена и омотана в тялото на жена?", пита Вирджиния Улф в есето си "Собствена стая". Този въпрос е залегнал и в концепцията на изложбата "Опасна красота", която се открива на 8 август във варненската галерия "Графит".

Куратор на проекта е Стефан Стоянов, най-успешният роден галерист в Ню Йорк. Българинът се е постарал да събере в експозицията женския артистичен елит от САЩ и Европа. Изключението е американецът Нийл Ленърд. Ще видим творби на Шенън Плъм от САЩ, на Ейдийн Бари от Ирландия, на американката Хедър Бенет, на Бахар Бехбахани, американец, роден в Иран, на Тамара Дийн от Австралия, на Трине Лисе Недреас от Норвегия, на хърватката Рената Поляк и на кубинката Мария-Магдалена Кампонс Понс.

"Красотата е посланик, първата призната прекрасна лудост, който ни хваща за ръка, за да ни заведе в по-тъмни царства. В своите видео, фото и скулптурни работи артистите ни мамят и прелъстяват, перчат ни се и се боричкат, пеят ни на специфични струни, които понякога се нуждаят от скъсване. Авторите обаче, елегантно и поетично, осветляват тези струни, без да допускат борбата им да остане неясна. Те работят със своето минало, стъпвайки върху прогреса на феминизма, за да актуализират неговия език. Посвещавам тази изложба на майка ми, която първа ми разкри героизма в живота на една жена", разшифрова идеята си Стоянов.

Поставянето в клетка или в капан е метафора, която изобличава ограниченията, обитаващи тялото на жената в съвременното общество. Невидимите граници между половете са все още тук. Но артистите се опитват да овладеят контрола върху тях, без да отхвърлят женственото в произведенията си. И докато се борят за оцеляване, авторите възхваляват факта, че са жени. "Опасна красота" се стреми да примири непримиримото, отхвърляйки черното и бялото. В творбите си чрез пародия, черен хумор, патос, даже секс, тези артисти създават красота, чрез която искат от нас да се заровим в тяхната чувственост.

За откриването на вернисажа във Варна пристигат Хедър, Мария-Магдалена и Нийл. В морската ни столица ще посрещнат и куратора на Хърватския павилион на Венецианското биенале Бранко Франчески и колегата му Рейчъл Вайнгайст от музея на изкуствата "Рубин" в Ню Йорк

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай