Гафът с винетките. Ще се връщат ли пари

Диана Ковачева изпрати препоръка до АПИ и Министерството на регионалното развитие

Гафът с винетките. Ще се връщат ли пари | StandartNews.com

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до Министерството на регионалното развитие и Агенция "Пътна инфраструктура", в която настоя неоснователно платените суми за грешно въведени данни при закупуването на е-винетка, да бъдат възстановени на гражданите назад във времето - още от 1 януари 2019 г.

"С промяната, приета в Закона за пътищата на 5 март 2021 г., Народното събрание преурежда публично-правните отношения в тази област, но не урежда последиците от тях, т.е. не посочва ред, по който всички граждани със сгрешени винетки, включително и тези, чиито стикери са изтекли, да потърсят правата си", пише Ковачева.

Тя настоява за всички случаи, които са от преди промените в Закона за пътищата, да бъде предвиден механизъм, по който да бъдат възстановени недължимо платените суми на гражданите от момента на влизане в сила на е-винетки.

Диана Ковачева е категорична, че неоснователно платените суми трябва да бъдат възстановени от държавата, в противен случай е налице неоснователно обогатяване.

"Досега няма ясен механизъм, какъвто беше оповестен от АПИ, за възможността при сгрешени данни на автомобила (регистрационен номер или категория) гражданите да си възстановят парите", подчертава общественият защитник.

Според омбудсмана в кратък срок АПИ следва да информира хората по какъв начин ще им бъдат възстановени недължимо платените суми за винетки със сгрешени данни, като възстановяването на средствата следва да обхване и стикери, чиято валидност е изтекла, но собствениците не са получили обратно платените без основание суми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай