Футболисти удрят рамо на борбата с рака на простата

Футболисти удрят рамо на борбата с рака на простата | StandartNews.com

София. Открит навреме, ракът на простатата е лечим. Това заявиха Валентин Илиев от ЦСКА, Станислав Ангелов от "Левски" и Мартин Камбуров от "Локомотив Пловдив". Така тримата известни футболисти се включиха в информационната кампания "Заедно срещу рака на простатата". Тя е инициирана от Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания и приятели (АПОЗ) и Здравна организация "Аджъбадем".

Ако феновете на известните футболисти попълнят анкета за рака на простатата, могат да спечелят ВИП места за мачовете на любимите си отбори. Въпросите може да намерите на фейсбук страницата на кампанията. Отговорите трябва да се пратят до 12 ноември 2013 г. Резултатите от анкетата и печелившите участници ще бъдат обявени на 15 ноември.

Всяка година у нас от рак на простата се разболяват над 1730 мъже, а около 780 умират. Причината за високата смъртност е, че диагнозата се открива в късен стадий.

Открит навреме, ракът на простатата е лечим, категоричен е д-р Васил Маргаритов - уролог и представител на "Аджъбадем" в София. Обикновено болестта се открива при мъже над 70-годишна възраст, но вече има случаи и на 40-годишни пациенти. Заболяването протича безсимптомно в началния период, затова всеки мъж над 45 години трябва веднъж годишно да ходи на преглед при уролог. Индикации за проблем дават високите нива на простатно-специфичния антиген (PSA), които могат да бъдат установени с обикновен кръвен тест, посочи Маргаритов. Окончателната диагноза се поставя след биопсия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай