Сряда,

Френско издание: Заради Прокопиев няма медийна свобода в България

От: Стандарт -
2015
Френско издание: Заради Прокопиев няма медийна свобода в България
A
A
A

В статия, публикувана в началото на месец май, френското издание EurasiaTimes разглежда въпроса защо Европейския съюз към момента е по-скоро скептичен относно разширяването на съюза на Изток и по-специално по въпроса за приемането на Молдова, Украйна и Грузия.

Посочва се, че членството на България и Румъния е било по-скоро в резултат на идеализъм, но и досега двете страни са трън в петата на ЕС относно продължаващата корупция и липсата на медийна свобода и именно поради това повечето държави от съюза предпочитат да не попадат в клопката на емоционалното обвързване и този път да проявят повече предпазливост, пише БЛИЦ.

Една от причините вероятно се крие в непрекъснатите проблеми с България и Румъния, които вземащите решения в Париж и Берлин са отчели, а в тези страни европейската интеграция остава скована от корупция и олигархични структури дори 15 години след присъединяването им към ЕС.

Анализът се спира на горчивия български опит, като се акцентира на обстоятелството, че днес България се нарежда на 78-мо място от общо 180 държави в света, според Индекса за възприемане на корупцията на „Трансперенси Интернешънъл“. Посочва се, че само преди година тя е била на 69-то място, което предполага, че корупцията се ускорява след пандемията COVID-19 – въпреки обещанието на София да се справи с този проблем.

Значителна част от тази корупция се отнася до финансирането от ЕС. Според консервативни оценки до 15 % от парите на ЕС в България се присвояват, което прави измамите с фондове на ЕС сравними най-големите такива на организираната престъпност, като например трафика на хора.

Ако измамите и принципите на правовата държава са под въпрос, тогава състоянието на свободата на медиите – сред най-важните нормативни аспекти на Европейския съюз, би трябвало да „държи Брюксел буден“.

На следващо място, България се нарежда по-ниско от всяка друга европейска страна относно свободата на печата, което е неизбежно в медиен пейзаж, доминиран от олигарси така, както като никой друг икономически сектор в държавата.

Посочва се, че точно такъв е случая с Иво Прокопиев, медиен олигарх, забогатял благодарение на произхода и връзките си от приватизацията в България през 90-те години. Неговият медиен конгломерат “Икономедиа” притежава десетки издания, включително списанието “Капитал”.

Доказано е, че Прокопиев използва медиите си, за да контролира внимателно информацията в тях, включително за собствена изгода и за собствените си бизнес начинания. Например, през 2012 г. медиите в България широко обсъждат, че мина, управлявана от “Каолин” (в което предприятие Прокопиев по това време е държал значителен дял) замърсява питейната вода в близкото населено място (става дума за отравянето на гр. Меричлери с арсен – бел. ред.). Тази информация обаче остава скрита в изданията на Прокопиев.

Изводът в анализа е, че големите издателски къщи, включително “Икономедиа”, се борят срещу по-голямата прозрачност в издателския сектор, в резултат на което свободата на медиите постоянно намалява в България.

Статията завършва с това, че петнадесет години след присъединяването на Румъния и България към ЕС, Брюксел има достатъчно проблеми за да поддържа съюза в ред и поради тази причина приемането на нови членове като Молдова, Грузия или дори Украйна, би направило ситуацията невъзможна, особено предвид ендемичните им проблеми около доброто управление и корупцията.

Все пак не бива да се забравя, че пътят на тези държави към членството в ЕС е открит, но път, внимателно обмислен и който държавите сами трябва да извървят преди да бъдат приети. Примерите за Румъния и България са напомняне за това какво се случва, когато се този път е бил заобиколен, а прибързаните решения за членство могат да нанесат повече вреда, отколкото полза.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички