Фолклорният фестивал „Сватбата" в Етъра

Фолклорният фестивал „Сватбата" в Етъра | StandartNews.com

Габрово. Комплекс Етъра ще бъде домакин на 24 и 25 август на Фолклорния фестивал „Сватбата-единство и многообразие". Това каза Петя Бонева от отдел „Връзки с обществеността" в Архитектурно-етнографски комплекс „Етър".

Фестивалът се провежда за 6-ти пореден път и към него има голям интерес. Гостите на Етъра ще могат да видят елементи от сватбената обредност на арменци от град Варна, на добруджанци, балканджии, тракийци и много други. Програмата е наситена с много музика и танци, придружени със съответния обреден реквизит.

„Обичаите и традициите могат да събират и обединяват всички общности в България и посетителите ще имат уникалната възможност те да бъдат облечени в сватбена носия, както и да се запознаят със символиката в украсата на сватбените хлябове и да участват в приготвянето им", каза Бонева.

В рамките на събитието ще се прожектират документални филми, представящи сватбени обичаи на различни етнически и етнографски групи в България. Изложбата „Момини тънки дарове", която е тематично свързана с фолклорния фестивал ще бъде открита тогава. Гостите на Етъра ще могат да научат народни танци и да се докоснат до тази празнична атмосфера, целяща осигуряването на семейно щастие, многодетност и имотно състояние на младото семейство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай