Фирма заряза деца в Испания (ОБЗОР)

Фирма заряза деца в Испания (ОБЗОР) | StandartNews.com

Туроператорът "Гъливер травел" със системни нарушения към партньори и клиенти

31 ученици от Стопанско-финансовата гимназия в София са зарязани в Испания без платени нощувки от туроператора "Гъливер травел", алармираха родители. Децата са настанени в приют за бежанци при изключително лоши условия, съобщи бащата на един от учениците - Ивелин Иванов пред БНТ. Учениците от 8 до 10 клас трябвало да почиват 10 дни в Лорет де Мар, но фирмата организатор платила единствено две от предвидените нощувки. Следващите две са били заплатени от родителите. Младежите са се свързали с управителката на компанията, която е обещала да заплати парите за връщането на групата. Според собственичката Ирена Гришева проблемът бил в приемащия испански туроператор, който едва вчера обявил, че е получил сумата за престой на учениците. Така в четвъртък децата бяха настанени в хотела, за който родителите им са заплатили.

Срещу компанията "Гъливер травел" са подадени редица сигнали за нарушения. Актовете, постановени от Комисията за защита на потребителите, обаче не са влезли в сила заради обжалване в съда. Редица туроператори и турагенти отказвали да записват своите клиенти на екскурзии, организирани от фирмата, заради некоректността й, твърдят от бранша. От "Гъливър травел" често потвърждавали екскурзии и искали цялостно плащане за тях, а само дни преди отпътуването обявявали, че те няма да се състоят заради липсата на интерес. Парите на клиентите и фирмите партньори обаче били връщани не в 7-дневния законов срок, а след няколко месеца.

Променят закона заради некоректните

Министерството на туризма готви промени в Закона по туризъм след поредния случай с некоректен туроператор. Те трябва да позволят да се спира дейността още при стартиране на процедура по установяване на административно нарушение, което ще бъде превантивна мярка в такива случаи. Идеята бе извадена на дневен ред преди години от зам.-министъра по туризма в първото правителство на ГЕРБ Иво Маринов. Той поддържаше и тезата, че некоректните собственици на подобни агенции не трябва да имат право да откриват следваща подобна фирма или да я управляват поне 10 г. след доказаните нарушения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай