Петък,

Финансов удар за софиянци. Честитка със солена сметка

От: СТАНДАРТ -
24216
Финансов удар за софиянци. Честитка със солена сметка
A
A
A

Финансов удар за почти всеки софиянец идва с новите сметки за топлата вода. С 30-36 процента по-висока сметка за парно и топла вода ще получат топлофицираните домакинства в столицата за април. Причината е, че последният месец с отопление тази година не само беше по-студен, а и по-дълъг, отколкото миналата година, когато спирането на парното започна от 26 април, а тази – от 1 май. Отделно топлинната енергия е с 40% по-скъпа.

Средната месечна температура за април 2023 г. е 8,9 градуса. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология, цитирани от „Телеграф“.

10,5 градуса е била тя за април 2022 г. Това означава, че тази година април е бил с 1,6 градуса по-студен. Според закона за топлотехниката при всеки градус намаление на външната температура е необходимо осигуряване на 10% повече енергия за отопление.

Миналия април 1 мвтч топлинна енергия е струвал 98,48 лева, а  този – 137,86 лева, което е с близо 40% повече. Заради намалението на ДДС от 20% на 9%, което все още е в сила, се получава известно компенсиране.  Но скокът на априлската сметка ще бъде с около 35 процента нагоре спрямо миналата.

Така домакинство, което преди година е платило 98 лева за отопление и за топла вода за двустаен, може да получи за този април сметка от 132 лева.  Ако се добавят и допълнително 5 дни заради по-късното изключване на парното, дори конкретното домакинство да е завъртяло термостатния вентил на радиаторите на нула, фактурата може да стигне и 140 лева, защото топлоносителят ще продължи да циркулира в сградната инсталация, обясни техник.

„Топлофикация-София“ трябва да качи априлските сметки в касите и на сайта на дружеството до средата на май. 3% отстъпка от фактурата ще получат потребителите, платили до 30 май.  Хората, които се издължат обаче на 31 май, вече ще платят пълната сума.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com