Четвъртък,

Финансист със съдбовна прогноза за пенсиите

От: Агенция Стандарт -
37030
Финансист със съдбовна прогноза за пенсиите
A
A
A

Според финансиста Любомир Каримански пенсиите няма да спрат на 10 юни, когато изтича т.нар. удължителен закон за бюджета.

"В бюджета на ДОО постъпват приходи, които могат да решат положението на пенсионерите и да си получат пенсиите. Това може да бъде правено до момент, в който се наложи да има трансфер от държавния бюджет към този на ДОО - поне за два месеца. В началото може да се използват средствата от НОИ, а след гласуване на редовен бюджет, трансферите може да бъдат изплатени към Здравната каса. Ако няма удължителен закон, не могат да бъдат изплащани единствено трансфери към ДОО", коментира Каримански за "Денят на живо".

По думите му през 2022 г. страната получихме 2,8 млрд. по ПВУ, а похарчихме 100 млн.

"Останалите 2 млрд. и половина не сме похарчили, би трябвало заложените разходи да се случат през 2023 г. Бюджетът е план обществен договор между гражданите и държавата и трябва да бъде надежден и прозрачен. Нямаме яснота или надежда, че ще бъде достъпен за гражданите. В последните три денонощия не разбрахме колко прозрачно се случиха преговорите между ГЕРБ и ПП. Не видяхме нито един прозрачен приоритет, който да залегне в предложението за нов бюджет", посочи Каримански.

И допълни, че силна държава означава до 3% дефицит в 4-годишната финансова рамка.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com