Филм на ВВС и болничните изяли главата на Петков

Премиерът поиска и прие оставката на социалния министър

Филм на ВВС и болничните изяли главата на Петков | StandartNews.com

Филм на ВВС, направен по тревожните факти от доклада на организацията Интернационал за правата на хората с увреждания у нас, както и скандалите с болничните, са взели главата на социалния министър Бисер Петков. Това са първите хипотези за уволнението му след съобщението от пресслужбата на МС, в което се казва, че премиерът Бойко Борисов е поискал и получил оставката на Петков.

ВИЖ ОЩЕ: Борисов поиска и прие оставката на Петков

В доклада и във филма на ВВС се казва, че в българските групови домове има нарушение на човешките права. Ведомството на Петков опроверга това като обяви в специална позиция, че ще бъде направена проверена от контролните органи на Агенцията за социално подпомагане и Държавната агенция за закрила на детето. Деинституционализацията на деца е превенция, и отричаме, че „в българските групови домове има нарушение на човешките права“, подчертават от МТСП. И допълват, че информацията е поднесена тенденциозно, а описаната картина в доклада в никакъв случай не отговаря на реалната ситуация в България.

Вчера пък Петков заяви пред БНР, че спорният въпрос с изплащането на болничните няма да бъде решен до края на годината, въпреки създалото се напрежение, довело и до протест на КТ „Подкрепа“ и определения от парламентарната бюджетна комисия едномесечен срок за това след обнародването на новия бюджет на Държавното обществено осигуряване. Според него е нереалистично нова уредба за болничните да заработи от 1 януари 2020 година.

Че именно казуса с болничните е основна причина за отстраняването на Петков, предположи шефът на социалната комисия в НС Хасан Адемов, който не скри, че е изненадан от новината. "Може би протестите, които са организирани от КТ "Подкрепа", недоволството около проблема с болничните, около проблемите за фазата на изплащане в универсалните пенсионни фондове", предположи пред „Дарик“ депутатът от ДПС. Според него ходът с отстраняването на министъра има за цел да отпуши социалното напрежение, което се натрупало около гласуването на бюджета.

Това е вторият случай, в който Бисер Петков подава оставка. На 11 юни миналата година той хвърли кърпата като мотивът му тогава бе, че не успява да овладее създалото се напрежение от исканията на родителите на деца с увреждания, които дори бяха разпънали палатков лагер. Премиерът прие оставката му, която обаче мобилизира мощна подкрепа в негова защита от страна на протестиращите майки и синдикати. Това пък доведе до запазването на поста му, като условието на Борисов бе проблемите на родителите да бъдат решени и темата затворена.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай