Неделя,

Фандъкова зарадва стотици хиляди софиянци с тази новина

От: Агенция Стандарт -
6030
Фандъкова зарадва стотици хиляди софиянци с тази новина
A
A
A

"Има добра новина за всички стотици хиляди софиянци, които ползват ежедневно градски транспорт – днес при гласуването на актуализацията на бюджета получихме финансова подкрепа от държавния бюджет за градския транспорт." Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова в „Още от деня“.

„Огромният ръст в цените на горивата и електрическата енергия доведоха до нарастване на сметките на градския транспорт между 200-300%“, каза тя.

Фандъкова даде няколко примера за нарастването на сметките.

„Сметките за електричество на електротранспорта за първите три месеца на тази година в сравнение със същия период на миналата година, са нараснали с 230% - 9.3 млн. лв. срещу 2.8 млн. лв. Подобна е ситуацията и с метрото – 9 млн. лв. за първото тримесечие за тази година срещу 2 млн. и 700 хил. лв. миналата година. При газа е още по-драматично – нарастването е 330%“, съобщи тя.

Фандъкова обясни, че при срещата ѝ с транспортния министър са договорили работна група, която да види всички числа. И експертите от Министерството на транспорта заедно с експертите от Столична община са излезли с ясна позиция, че е необходима субсидия за градския транспорт по регламента на Европейския съюз.

Относно цената на билета Фандъкова е категорична – „Цената на билета от 1,60 не се променя“.

Тя допълни, че се добавя възможност пътникът да се прекачи на друго превозно средство в рамките на 30 минути със същия билет. Ако това се случи в рамките на един час, тогава при две или три превозни средства, ще се пътува при цена 2.20 лв.

„Има предложение цената на билета, ако е купен от шофьора или на каса в метрото, да струва 2 лв. В този случай аз не виждам логика билетът да е толова. В момента тече обществено обсъждане, като приключи общинският съвет ще вземе решение“, коментира кметът на София.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички