Фандъкова: Ще водим битки за културните паметници

Кметът на София провери реконструкцията на сградата на минералната баня в Банкя...

Фандъкова: Ще водим битки за културните паметници | StandartNews.com

Аз и моят екип сме си поставили за задача да направим всичко възможно за всяка сграда паметник на културата. Готови сме да водим буквално битки, заяви пред репортери кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на реконструкцията на сградата на минералната баня в Банкя.

„От миналата година вече започна възстановяването на сградата на банята в Банкя“, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя посочи, че е имало много спекулации по тази тема и по темата за използването на минералните води.

„Искам да дам ясно отговори и съответно примери, за това, че аз и моят екип сме си поставили за задача, да направим всичко възможно за всяка сграда паметник на културата и сме готови да водим буквално битки“, подчерта Фандъкова. „Миналата седмица възложих и да се възползваме от законовата ипотека, за да възстановим и сградата на бул. „Христо Ботев“. Това беше първият обект, за която възложих този отдел. Получава се, но е битка за всяка сграда“, каза столичният кмет.

„Сградата в Банкя, освен възстановяване в оригиналния ѝ вид на самия обект, на всички детайли и самия интериор, имаме и задачата да възстановим и дейността, тоест тази баня да започне да функционира. Разбрах от кмета на район Банкя, който е двигателят на целия процес, че се движи в график въпреки лошото време, защото има дейности, които позволяват да се извършват през зимата“, отбеляза Йорданка Фандъкова.

По думите ѝ се очаква до средата на следващата година да имаме вече отворена, готова и реставрирана баня. „Това е една наистина важна кауза, не само за Банкя, но и за София и България, защото е наистина много красива баня с богата история“, каза кметът на София.

Тя посочи, че заедно с реставрацията на сградата, кметът на Банкя и неговия екип имат задачата да обсъдят, да проучат и да предложат на Столична Община модел за управление, който все пак да бъде работещ. „Аз лично не искам да приключим целия обект и да сложим ключа и след това само да се любуваме отвън. В края на краищата, трябва да може да се самоиздържа този обект и независимо дали ще се търси външен мениджмънт, дали ще се управлява от общинска структура, това предстои да обсъдим и да решим“, посочи тя.

Фандъкова припомни, че заедно с тази сграда Столична Община е поискала и получила от държавата за стопанисване и банята в „Овча Купел“ и банята в „Горна Баня“. „Все още не са вписани и не сме встъпили реално в собственост, но имаме защитен проект за реставрация на банята в „Овча Купел“ и превръщането ѝ в научен център, за използване на минералната вода за спа процедури“, заяви Йорданка Фандъкова, като допълни, че за банята в „Горна Баня“ все още Столична община няма финансиране. „Там кандидатствахме и не спечелихме проекта, но обжалваме в съда и се надявам да се случи. През това време имаме възможност тази година да проектираме, за да възстановим и трите знакови бани. Те не бяха наша собственост, но ние като отговорни управленци ги поискахме, за да ги възстановим“, подчерта столичният кмет.

„По отношение на минералната вода, освен в тези бани, където предвиждаме да се използва по предназначение, в момента започна и изграждането и разширението на парк "Възраждане“, който ще има и закрит минерален басейн, с аквапарк и с използването на минералната вода от извора, който се намира на неговата територия. Имаме няколко примера, за това, че ни е грижа, както за минералните води, така и за паметниците на културата, и изобщо за паметта на София“, каза още тя.

„Ние се борим с частни собственици, налагаме санкции, търсим механизми, за да възстановяваме и след това да търсим средствата си от собствениците. В същото време няма как да допуснем наша общинска собственост да се руши. Затова да, наистина, наше задължение е да възстановим сградата в Банкя. В случая има възможно финансиране и ние се опитахме да изпълним решението, обявявахме процедури, идваха инвеститори от Италия и къде ли не. Те проявяват интерес, но след като разгледат внимателно условията, не се явяват на конкурса“, отбеляза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай