Вторник,

Фандъкова с очила: Нека се молим на иконата вкъщи

От: Рачо Рачев, кадър БНТ -
A
A
A

Всеки има икона вкъщи и е по-добре да се помолим пред нея, за да предпазим, ако не себе си, то близките, съседите си, да не предизвикваме допълнителни проблеми. това призова в интервю за БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова, която за първи път се появи на телевизионния екран със стилни очила, вероятно с диоптър.

Водят се разговори с православната църква за това как ще бъдат проведени Цветница и Великден в града. Ще бъдат дезинфекцирани пространствата около църквите. Навън ще бъдат изнасяни маси с върбови клонки, разкри Фандъкова.

Една от най-важните задачи в момента е почистването и дезинфекцията в града, обясни кметицата и каза, че въпреки валежите през днешния ден продължава дезинфекцирането на спирките, защото е важно почистването на рисковите зони.

Кметът увери, че няма проблем с извозването на боклука на София. Полагани са максимални усилия през годините. От 100% депониране преди 10 години в момента то е 16%. Кметът е възложила задачи и за миене, и за дезинфекциране. Хората, които работят в чистотата, също са подложени на доста голям риск, каза Фандъкова.

От началото на извънредното положение има финансови загуби за общината. Според кметът е ясно, че трябва да се предприемат мерки за срива в някои сфери. "От първите дни заедно с предприемането на мерките за почистване и дезинфекция, и помощ за нуждаещите се хора, ние предприехме и мерки за бизнеса и за бюджета на общината."

Създаден е икономически съвет с водещи експерти. Поканени са общински съветници от всички политически групи.

"Вече има пълно съгласие за това да освободим от такса тротоарно право всички заведения, които не работят в условията на извънредно положение, а също така от наеми на общински помещения или терени, включително на пазарите, за тези от тях, които не работят. Предвиждаме и гаранции за малки и средни предприятия", съобщи Йорданка Фандъкова.

За месец март Центърът за градска мобилност е загубил приходи на стойност от около 6 милиона лева. Трите транспортни оператора - автотранспорт, електротранспорт и метрото - около 6 милиона и половина. За април се очакват още по-големи загуби. Продажбата на билети и карти е почти замряла. Обмисля се продължаване на валидността на картите за градски транспорт, както и на служебния абонамент за "синя" и "зелена" зона за времето когато те не са действали.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички