Вторник,

Фандъкова пусна послание за празника на София

От: Рачо Рачев -
A
A
A

"Преди 1677 години 318 епископи от всички краища на Стария свят се събират в нашия град, тогава Сердика, за да възстановят мира в църквата. Съборът не преминава без раздори и скандали и затова не става Вселенски, но печели името Канонотворчески, защото затвърждава "Символа на вярата" за целия християнски свят и до днес", написа кметът на София Йорданка Фандъкова във Фейсбук.

30 години по-рано тук император Галерий провъзгласява "Едикта на толерантността", с който отменя преследването на християните и им дава равни права с тези на останалите граждани на Римската империя. Това са събития, променили хода на историята и вплетени в темелите на града ни, разказва още тя.

Единението и равноправието са крайъгълни камъни на нашето разбиране за справедливост и общност, смята градоначалникът.

"Днес, когато посрещаме празника на града ни без обичайните тържествени събития, да помним, че голямото тържество е тържеството на нашата заедност. Историята на града ни показва, че разделението отпада пред стремежа за близост, че себичността е напразна пред желанието за взаимопомощ, че отрицанието е нетрайно пред съзиданието, че историята на днешния ден се пише с мисълта за утре", пише Фандъкова.

Празнувайки вярата, надеждата и любовта, да помним, че техният смисъл е в нашата общност. Това е силата, която устоява на неволите на времето.

Градът ни е пазител на история, която пишем заедно - със свободен избор и с мъдрост.

Скъпи софиянци, бъдете здрави! Нека вярата, надеждата и любовта бъдат плодовете на нашите усилия. За да пребъде София! Честит празник! - завършва кметът на София.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички